7 redenen om uit te gaan

Molière met raket en echte barok

1 muziek

Po’Girl

Amsterdam: Paradiso Kleine zaal. Tijd: 20.00u. Entree: 12,50 euro excl. lidm. www.paradiso.nl

Het Canadese kwartet Po’Girl maakt een mix van folk, blues, country en gipsy. De groep bestaat uit louter multi-instrumentalisten, die probleemloos wisselen tussen gitaar, banjo, wastobbe bas, klarinet, accordeon, xylofoon en mandoline.

2 film

World Cinema Amsterdam

Den Haag: Filmhuis. Van 18 t/m 24 aug. www.filmhuisdenhaag.nl

Filmhuis Den Haag vertoont zeven titels uit het programma van World Cinema Amsterdam. Om 19.30 uur is Peepli (Live) (Anusha Rivi, India, 2010, Engels ondertiteld) te zien. Natha, een arme boer uit het dorp Peepli, staat op het punt zijn stukje grond te verliezen, omdat hij een overheidslening niet kan terugbetalen. Zijn broer Budhia komt met een plan: zelfmoord plegen. Er bestaat namelijk een uitkering aan gezinnen van boeren die uit wanhoop over hun schulden zelfmoord plegen.

3 opera

Opera Trionfo - De Vrek

Amsterdam: tuin van de Hermitage. Tijd: 20.00u. Kaarten: 11,25-22,50 euro. www.grachtenfestival.nl

Opera Trionfo brengt voor het eerst in Nederland een 18e-eeuwse Russische opera op de planken. Het gezelschap presenteert in de tuin van de Hermitage Skupoy: De Vrek van Vasily Pashkevich, de favoriete hofcomponist van Catharina de Grote.

4 klassieke muziek/pop

NJO m.m.v. Janne Schra

Nijmegen: Concertgebouw De Vereeniging. Tijd: 20.30u. Entree: 10/15 euro. www.muziekzomer.nl

Vanavond begint het Nijmeegs Muziekzomerweekend met Take Off, een programma waarbij klassiek en pop elkaar ontmoeten. De avond heeft als thema de luchtvaart. Janne Schra, zangeres van popformaties Room Eleven en Schradinova, brengt samen met de musici van NJO een aantal van haar nummers ten gehore. Verder staan Martinu (Le Raid Merveilleux)’ en Antheil (Ballet Mécanique)’ op het programma.

5 tentoonstelling

SummerNest

Den Haag: Nest, De Constant Rebecqueplein 20b. T/m 28 aug, do-zo 13.00-17.00u. www.nestruimte.nl

SummerNest is de jaarlijks terugkerende groepstentoonstelling voor kunstenaars die hun atelier hebben in Culturele Broedplaats de DCR. Op 19 augustus (20.30u) is er in Zeebelt een avond waar projecten op het gebied van film, performance en installatie worden gepresenteerd. Met onder andere een vertoning van de documentaire u van Floris Schonfeld en recent werk van Michiel Pijpe.

6 theater

De Ingebeelde Zieke

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.00u. Kaarten: 19-38 euro. www.deutrechtsespelen.nl

Theatergezelschap De Utrechtse Spelen brengt in regie van Jos Thie een reprise van Molières komedie De Ingebeelde Zieke uit 1673, met hoofdrollen voor Paul R. Kooij, Loes Luca en Georgina Verbaan. Met de originele, door de Amerikaanse musicoloog John Powell herontdekte barokmuziek van Marc-Antoine Charpentier. Van 18 augustus tot en met 25 september in de schouwburgen van Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

7 reggae

Katchafire

Amsterdam: Melkweg Oude zaal. Tijd: 22.00u. Entree: 12 euro + lidm. www.melkweg.nl

Deze zomer staan de donderdagavonden in Melkweg helemaal in het teken van reggae, dancehall en andere Caribische vibes. Tijdens deze Sunny Reggae Thursday is er een optreden van de zevenkoppige reggaegroep Katchafire uit Nieuw Zeeland.