Zonnebank werkt verslavend

Uv-straling van de lampen van zonnebanken stimuleert de beloningscentra in de hersenen.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in een nog te verschijnen artikel in het tijdschrift Addiction Biology. Eerder constateerden onderzoekers al aan de hand van vragenlijsten dat de zonnebank net zo verslavend kan zijn als alcohol of cocaïne. Hoewel de meeste mensen zich bewust zijn van de gevaren van bruinen onder de zonnebank (een acht maal verhoogde kans op huidkanker bij regelmatig gebruik) houden zij vast aan deze gewoonte. Bryon Adinoff van de Universiteit van Texas vroeg zich af of hier verslaving in het spel is. In het onderzoek dat hij uitvoerde, bleken mensen die zonder het te weten een zonnebankkuur kregen waarin de uv-straling was weggefilterd, significant minder doorbloeding te hebben in de beloningscentra van de hersenen. Personen met een echte kuur lieten een vergelijkbaar hersenbeeld zien zoals dat optreedt bij andere verslavingen. (NRC)