Zoenoffer voor boze geest

In this Monday, Aug. 15, 2011 photo, Nepalese people compete to grab a goat which was earlier thrown into a pond as part of Deopokhari festival in Khokana, Katmandu, Nepal. The festival is held to appease, what locals believe is, a demon in the pond. Every year on this day cattle is sacrificed to the pond demon so that no human lives are lost drowning in the pond, what locals allege was a common occurrence before the festival began. (AP Photo/Niranjan Shrestha) INDIAN SUB CONTINENT OUT AP

Een geit wordt geofferd tijdens het Deopokhari-festival in Khokana, een kleine stad in het district Katmandu in Nepal. Het dier wordt levend in het water gegooid en het team dat het beest als eerste terug vindt, wint. De offers moeten de demon, die volgens de overlevering in het plaatselijke meer huist, gunstig stemmen. Ieder jaar offert de plaatselijke bevolking een geit om te voorkomen dat hier mensen verdrinken. Volgens hen werkt het. Er verdrinken minder mensen in de plas sinds het festival plaatsvindt.