Ze boden direct een bedrag boven mijn salariswens

Naam: Mieke (27)Opleiding: fiscaal recht, Vrije Universiteit AmsterdamOude werk: belastingadviseur bij een groot belastingkantoor. Salaris: 3.100 euro brutoNieuwe werk: belastingadviseur bij een klein kantoor. Salaris: 3.500 euro bruto

Waarom wilde je een nieuwe baan?

„Ik was het werken bij een groot kantoor een beetje zat. Er heerst veel bureaucratie en het duurt lang voordat je je eigen klanten hebt. Toevallig werd ik toen gebeld door een oud-collega die samen met wat anderen een eigen belastingkantoor had opgericht. Hij wilde mij er graag bij hebben. We voerden drie gesprekken. Het laatste gesprek ging over het salaris.”

Hoe heb je je op dat gesprek voorbereid?

„Bij mijn vorige werkgever verdiende ik heel goed. Daarom verwachtte ik dat ik er bij een kleiner bureau waarschijnlijk op achteruit zou gaan, maar dat had ik er wel voor over. Toch had ik me voorgenomen voor mezelf op te komen, hoog in te zetten en 3.300 euro te vragen. Dat is 200 euro meer dan mijn vorige salaris.”

En, lukte dat?

„Voordat ik mijn bedrag kon noemen, zeiden zij al dat ze graag wilden dat ik met een goed gevoel zou beginnen en daarom meer boden dan het salaris bij mijn vorige werkgever. Zij stelden 3.500 euro per maand voor. Daar had ik niet zo veel op te zeggen.”

Ben je fiscaal recht gaan studeren vanwege het hoge salaris?

„Nee, dat wist ik niet eens toen ik aan die studie begon. Ik vind het gewoon heel leuk werk.”

De belasting doen staat niet echt bekend als ‘leuk werk’. Waarom is dat het wel volgens jou?

„Ik hou ervan om met cijfers bezig te zijn en ik merk dat ik er goed in ben. Wat ik er ook leuk aan vind is dat je er mensen mee kunt helpen. Een dag per week besteed ik aan mijn eigen bedrijfje. Daarmee help ik voornamelijk starters. Die snappen vaak nog niet hoe het allemaal werkt en dan kun je echt wat betekenen door het goed uit te leggen.”

Hoeveel vraag je daarvoor?

„Ongeveer 75 euro voor een omzetbelasting, 150 voor inkomstenbelasting en 200 euro voor een jaarrekening. Het hangt er ook van af of mensen zelf al wat geordend hebben of dat ze met een schoenendoos vol bonnetjes komen aanzetten.”

Hoe heb je die prijs bepaald?

„Het begon met een vriend die zelfstandig timmerman is en wel wat hulp kon gebruiken. Vervolgens kreeg ik via via steeds meer klanten. Ik heb toen op internet gekeken wat andere administratiekantoren vragen en ben daar onder gaan zitten omdat ik nog niet zo ervaren ben en het vaak om vrienden gaat.”

Is het lastig om geld te vragen aan vrienden?

„In het begin vond ik dat wel lastig. Maar zij staan er zelf ook op om mij te betalen. Ik vraag trouwens alleen maar geld als het om een grote klus gaat. Ik geef daarnaast ook vaak gewoon advies als vriendendienst. De avonden voor 1 april heb ik het altijd heel druk omdat ik dan vrienden help met hun belastingaangifte.”

Dus jij weet precies hoe je vrienden er financieel voor staan?

„Dat zou ik inderdaad kunnen weten, maar eerlijk gezegd interesseert me dat niet en kijk ik daar helemaal niet naar.”

    • Adinda Akkermans