Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Weer

Weer

De zomer laat zich deze week gelden. Langdurig stabiel zomerweer zit er echter niet in.

De warme lucht die morgen in een deel van het land arriveert, wordt aangevoerd met een zuidelijke stroming tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en lagedrukgebieden voor de Europese westkust. Tegelijkertijd is boven de Golf van Biskaje een onweersstoring ontstaan die met die stroming mee naar de Benelux koerst.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen. De temperatuur daalt naar 9 graden in Groningen tot 14 graden in Zeeland en Limburg.

Morgen start mooi, met veel zon. De Baskische storing nadert echter en levert vanaf de middag hier en daar een bui op. In het zuidoosten van het land is daarbij onweer mogelijk. De temperatuursverschillen zijn groot. Waar Friesland, Groningen en Noord-Holland op 20 graden blijven steken, haalt Limburg 26 graden. Bij dit alles staat een zwakke tot matige noordoostenwind.

Vrijdag is het koeler, maar breekt van boven zee de zon weer af en toe door. In het weekend schijnt de zon vervolgens weer en lopen de temperaturen opnieuw op: zaterdag naar 20 tot 25 graden en zondag naar 23 tot 31 graden. Op zondag bestaat er wel een kleine kans op onweer.