We maken goede kans om het EK te winnen

De 31-jarige Taeke Taekema bereidt zich met de Nederlandse hockeyploeg voor op het Europees kampioenschap in Mönchengladbach, dat zaterdag begint.

1Wat zijn je ambities voor het EK in Duitsland?

„Met Nederland ga je naar elk toernooi om te winnen. Ik denk dat de ploeg op dit moment een goede mix is van jong en oud. We gaan proberen leuk en aanvallend hockey te spelen. We kunnen ons hier kwalificeren voor de Olympische Spelen als we bij de beste drie eindigen. Tenzij Engeland [als gastland geplaatst voor de Spelen] Europees kampioen wordt, dan is het topvier. Met de honger die er in de ploeg zit, is dat gewoon een reëel doel.”

2Bondscoach Paul van Ass vindt dat je niet mag rekenen op een medaille in Londen 2012 als je het EK niet wint. Voel je die druk?

„We maken goede kans om te winnen. Het enige probleem is dat je met Frankrijk, Duitsland en Engeland met de absolute wereldtop in Europa te maken hebt. Het is dus niet alleen aan ons. We moeten wel uitstralen dat we naar het toernooi gaan om te winnen.”

3Hangt het meer of minder dan andere jaren af van je strafcorner?

„Het gaat niet alleen om mijn strafcorner. We hebben met Roderick Weusthof nog een andere pusher, en Wouter Jolie is er om te slaan. In het hockey is de strafcorner altijd heel belangrijk geweest. Kijk naar de historie met Ties Kruize, Paul Litjens, Floris Jan Bovelander, Taco van den Honert, Bram Lomans. Om een toernooi te winnen, moet je die gewoon hebben. Maar aangever Geert-Jan Derikx is gestopt. Dus hebben we meer tijd in het ritme moeten stoppen van de corner. Iedereen geeft op een iets andere manier aan, in een iets ander tempo. Daar heb ik nu met eerste aangever Rogier Hofman veel op moeten trainen.”

4Hebben jullie ter voorbereiding in een trainingskamp gezeten?

„We hebben nu de voorbereiding in Nederland. De afgelopen periode trainden we elke dag, sliepen we gewoon thuis. Wat ook wel lekker is, want je ziet elkaar al zo veel, we zijn vanaf begin juni bezig. Als je elkaar continu dag in dag uit ziet en op het toernooi ook nog, dan kan het wat te veel zijn van het goede.”

5Moet je je niet helemaal afsluiten met het oog op het groepsproces?

„In bepaalde fases zeker, maar als je ruim acht weken bij elkaar in een hotel zit, dat zou te veel zijn. We zien elkaar al heel veel, doen veel samen en trainen vaak.”

6Werk je toe naar je laatste Olympische Spelen?

„Dat moet je altijd maar afwachten in de topsport, het kan in een keer met je gedaan zijn door een blessure of iemand anders die je plek inneemt. We zijn met verjonging bezig. En die nieuwe jongens geven toch altijd nieuwe energie, een frisse start.”

    • Bart Hinke