VN-trekt personeel terug uit Syrië, leger blijft ingrijpen

Amateurbeeld van Syrische troepen die stelling nemen in Latakia. Beeldmateriaal en berichtgeving van internationale journalisten vanuit syrié is vrijwel onmogelijk te verkrijgen omdat zij niet worden toegelaten tot het land. Foto AP

De Verenigde Naties hebben medewerkers die daar niet perse hoeven te zijn uit Syrië teruggetrokken. De 26 stafleden en hun families hebben het land van president Bashar al-Assad verlaten. Dat meldt VN-coördinator in Libanon Michael Williams aan Reuters.

Williams zei bij de toedracht van het terugroepen van non-essential staff tevens “zeer bezorgd” te zijn over de situatie in de Syrische stad Latakia. Daar kwamen zaterdag volgens activisten 36 mensen om het leven bij een aanval van het leger.

Vandaag werden in Damascus nog tientallen mensen en Latakia opgepakt tijdens nachtelijke invallen door Syrische troepen. In de hoofdstad waren vooral Koerdische wijken, waar felle protesten tegen Assad zijn gehouden, doelwit. Activisten melden vandaag drie doden bij acties van ordetroepen in de diverse steden.

De ingrepen van Assads regime volgen na sterke veroordelingen door buurlanden Turkije en Jordanië harde kritiek uitten op zijn bewind. Beide landen veroordeelden het hardhandig neerslaan van demonstraties en riepen de president op zijn troepen terug te trekken uit de steden.

    • Jules Seegers