Uitgelicht

De deelnemers aan de Everest-expeditie van 1924. BBC 2, 22.00u. BBC/Altitude Films/John Noel C>

Film

Secret Window (David Koepp, 2004, VS). Johnny Depp is de gekwelde horrorschrijver Mort in een duizelingwekkende, door de indringende camerastijl benauwende Stephen Kingverfilming. Gescheiden, eenzaam en geblokkeerd wordt hij op een dag in zijn buitenhuisje door een man (John Turturro) bedreigd: Mort zou zijn laatste boek van hem hebben overgeschreven. Hij krijgt vier dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen.RTL8, 20.30-22.30u.

The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995, VS). Briljante, door Christopher McQuarrie geschreven misdaadfilm over vijf elkaar volstrekt onbekende criminelen die, gezamenlijk in voorarrest, een wraakoefening beramen om de politie van New York in diskrediet te brengen. Ingenieuze thriller kent meerdere vertelniveaus en is alleen al spannend door de manier waarop het verhaal verteld wordt. Met Gabriel Byrne, Pete Postlethwaite, Chazz Palminteri, Kevin Spacey. Canvas, 20.45-22.25u.

Informatief

Terzake: Terugschieten. Film over activisten die de trivialisering van oorlog aan de kaak stellen die computerspellen als Counter-Strike zouden bewerkstelligen. Anne-Marie Schleiner kraakte de Counter Strike-website en voorzag die onder meer van anti-oorlogsgraffiti. En de Irakees Wafaa Bilal maakte een game waarin hij zichzelf als doelwit aanbood. Canvas, 20.00-20.45u.

Life: Vogels. Serie natuurdocumentaires. Vanavond over de nakomelingen van dinosaurussen. Dankzij hun veren kunnen de meeste vogelsoorten vliegen, maar sommige ruilden die mogelijkheid in om zich in andere dingen te specialiseren. Veren spelen ook een belangrijke rol bij de partnerkeuze.Ned.1, 20.30-21.30u.

Des racines et des ailes: Passion Provence. Magazine over de mooiste streken van Frankrijk. Vandaag over de Provence, van de Dentelles de Montmirail in de Vaucluse en van de Gorges du Verdon tot het Esterel-massief: de Provence kent talloze fraaie landschappen en er bestaan buiten de platgetreden paden ook nog steeds verborgen schatten. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-23.00u.

Levy in de klas. Het percentage schoolkinderen met een persoonsgebonden budget is de afgelopen jaren met ruim 60 procent gestegen. Termen als ADHD, Asperger, ODD, OCD en PDD NOS behoren tegenwoordig tot het vocabulaire van leraren en kinderen. Daarnaast kan een groeiend aantal kinderen op speciale scholen geen plek krijgen en op normale basisscholen vindt men ze onhandelbaar. Deze kinderen zijn, mede door bezuinigingen, steeds meer aangewezen op thuisonderwijs. Wat is er mis met onze kinderen, vraagt Gideon Levy zich in dit eerste deel van een tweeluik. Ned.2, 21.20-22.00u.

Wildest dream: Conquest of Everest. George Mallory (1886-1924) wilde koste wat kost de eerste mens zijn die Mount Everest beklom. Hij werd voor het laatst gezien op 8 juni omstreeks 13.00 uur, toen hij en Andrew Irvine ongeveer 800 voet onder top van de berg waren. Toen verdwenen zij voor altijd in de wolken. Of de twee de top hebben gehaald, zal niemand ooit weten. BBC 2, 22.00-23.30u.

De Kever. Israëlische documentaire over de eigenaar van een oude Volkswagen Kever die zo verknocht is aan zijn auto dat hij er, ondanks aandringen van zijn vrouw, geen afstand van wil doen. Hij verdiept zich in het verleden van zijn wagen en bezoekt de vorige eigenaren. Die blijken er allerlei verhalen over te kunnen vertellen.Ned.2, 00.05-01.20u.

Amusement

David Garrett spielt Beethoven. De Duitse violist David Garrett (1980) maakt op zijn zevende zijn eerste plaat, speelt als tiener Mozarts Vioolconcerten en neemt Paganini’s vingerbrekende Capriccio’s op. Op zijn negentiende onderbreekt hij zijn bliksemcarrière en vertrekt hij naar New York om er les te nemen bij Itzhak Perlman. Daarnaast studeert hij aan Juilliard muziekwetenschap en compositie. Tussendoor werkt hij als fotomodel en brengt platen uit met bewerkingen van bekende pophits. Vanavond opnamen van een concert dat hij op 6 mei van dit jaar in Baden-Baden gaf met de Russische Nationale Philharmonie o.l.v. de Italiaanse dirigent Lorenzo Coladonato. Op het programma van die avond stond onder meer het vanavond uitgezonden Vioolconcert van Ludwig van Beethoven. Voorafgaand aan het concert vanaf 22.45u een gefilmd portret van de vioolvirtuoos. ARD, 23.30-00.15u.

Radio

Zomeravondconcert. BBC Proms concert, rechtstreeks uitgezonden vanuit de Royal Albert Hall in Londen. Het Philharmonia Orchestra o.l.v. Esa-Pekka Salonen met Lisa Batiashvili, viool, spelen ‘Prelude’, ‘Adagio’, ‘Polka’ en ‘Dans’ uit The Age of Gold en het Vioolconcert nr 1 in a opus 77 van Sjostakovitsj; Stravinsky’s Petroesjka en Francesca da Rimini van Tsjaikovski.Radio 4, 20.02-23.00u.