Turkije valt Koerdische rebellen in Irak aan

De Turkse premier Erdogan begin deze maand, geflankeerd door onder meer zijn minister van defensie Ismet Yilmaz (rechts). Yilmaz bevestigde vandaag de dood van Turkse soldaten na een hinderlaag van Koerdische rebellen en beloofde vergelding. Foto Reuters / Umit Bektas

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben aanvallen uitgevoerd op bases van de Koerdische PKK in het noorden van Irak. De aanvallen zijn een vergelding voor de hinderlaag van Koerdische rebellen waar een konvooi van het Turkse leger vandaag slachtoffer van werd.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Turkse zender NTV. Bij de hinderlaag op Turks grondgebied, vlakbij de grens met Irak, kwamen vandaag twaalf Turkse soldaten om het leven. De Turkse minister van defensie Ismet Yilmaz verklaarde vandaag dat het land vergelding zocht.

Volgens NTV werden de Turkse aanvallen uitgevoerd in Kandil en Zap, twee regio’s in het noorden van Irak. Zo’n vijftien straaljagers, waaronder F-16’s, bestookten bases vanwaaruit rebellen van de Koerdische Arbeidspartij PKK geregeld aanvallen uitvoeren op Turkse doelen.

Premier Erdogan verklaarde eerder al dat zijn leger de PKK harder wil aanpakken. Koerdische rebellen proberen middels gewelddadige acties een autonome staat in het zuidoosten van Turkije af te dwingen, een strijd die al sinds 1984 voortduurt.

    • Peter Zantingh