‘Speciale politie-eenheid was al tijdens massamoord bij Utøya’

Schermafbeelding van de video waarop een voertuig voertuig van Delta te zien zou zijn.

Een niet eerder uitgegeven video toont vermoedelijk aan dat de Noorse speciale eenheid Delta al tijdens de massamoord door Anders Breivik op Utøya in actie kwam. Bekend was dat de politie koos voor een omweg van 3 kilometer. Maar volgens de videobeelden was Delta al tijdens de schietpartij op de tegenover het eiland liggende camping Utvika. Er zijn schoten te horen vanaf Utøya en te zien is hoe halverwege de oversteek zwemmende deelnemers aan het partijkamp uit het water worden gehaald.

‘Onduidelijk of Delta fout zat bij Utvika’

Daarnaast is op de video te zien hoe een of twee zwarte voertuigen die van Delta zouden zijn met sirenes arriveren bij Utvika en daarna haastig weer vertrekken. Ondertussen is op de achtergrond te zien hoe vrijwilligers hun boten gebruiken om de vluchtende jongeren in het water tegemoet te komen.

De maker van de video, geplaatst door de Noorse krant Verdens Gang (VG) zegt dat het hem op dat moment niet duidelijk was of Delta fout zat op Utvika. Hij vond het desondanks lang duren voor er politie kwam, maar ging ervan uit dat ze bezet waren door de aanslag in Oslo.

‘Wanhopige jongeren op waterkant’

In totaal zijn in meerdere video’s ongeveer tien minuten van de situatie vastgelegd. Een montage is te zien op de website van VG. Te zien zijn wanhopige jongeren aan de waterkant op Utøya en rook die opstijgt vanaf het eiland, meldt de krant. Ook is duidelijk te zien hoe vluchtende deelnemers aan het kamp door bootjes zwemvesten krijgen toegeworpen en zijn meerdere keren schoten te horen vanaf het eiland.

Deze week werd bekend dat Breivik in een van zijn verhoren heeft gezegd dat hij tijdens zijn daad meermalen de politie belde om zichzelf over te geven. Dit zou kunnen verklaren waarom Delta nog tijdens de schietpartij in actie kon komen.

    • Jules Seegers