Regio is regio

Een van de dingen die ik constant doe als ik me verveel en echt niet beter weet wat ik moet doen, is de tv aanzetten en net zolang zappen tot ik bij de regionale zenders uitkom. In tegenstelling tot de landelijke zenders die ook al niet van hoogstaande kwaliteit zijn, zijn deze regionale zenders vaak helemaal om je dood te lachen. De hele dag worden nieuwsuitzendingen van enkele uren geleden herhaald. En als ze dat niet doen, zijn het vaak de reclameblokken of programma’s waarvan ik me afvraag wie het ooit aangedurfd heeft om ze het licht te gunnen.

In tijden zoals deze zijn regionale (en lokale) tv-zenders dan ook langzaam aan het wegglijden in de put van „dingen die er nog wel zijn maar die niemand meer gebruikt omdat ze simpelweg onnodig zijn”.

Ik ken niemand in mijn omgeving, ongeacht de leeftijd, die ten minste één keer per maand de lokale tv aanzet of zich überhaupt interesseert voor het lokale nieuws. Persoonlijk bekijk ik af en toe de lokale websites van de regionale kranten hier in de buurt en die van Amsterdam, maar zenders zoals TV Gelderland en Nijmegen1? Die heb ik al maanden niet meer bekeken.

Kabelmaatschappij Ziggo maakte dan ook vorige week bekend alle regiozenders behalve die uit de eigen streek te verwijderen uit het normale (digitale) pakket. Kon je eerst nog alle zenders uit het hele land bekijken, nu dus niet meer.

Zenders als RTV Noord in Groningen en L1 in Limburg huilen nu over het feit dat de rest van Nederland niet meer kan kijken naar hun praal. Maar ik snap het heel goed. Als al naar die zenders wordt gekeken, is het aanbod toch alleen relevant voor die regio? Regionaal is regionaal.

Rutger de Quay

    • Rutger de Quay