Rechtbank maant tot spoed in zaak Joran van der Sloot

De 22-jarige Van der Sloot op 11 juni vorig jaar nadat jij aankwam in de Miguel castro Castro gevangenis. Foto AFP

De rechtbank in Lima wil dat de Peruaanse justitie haast maakt met de aanklacht tegen Joran van der Sloot. Per brief vragen zij het OM de aanklacht snel aan de rechtbank te overleggen, zodat het proces kan worden voortgezet. Dat melden bronnen rond de rechtbank volgens persbureau Novum.

Het nieuws volgt op een waarschuwing eerder vandaag van de advocaat van de familie Flores, Edward Alvarez, dat Joran eind december op vrije voeten zou kunnen komen als de zaak nog meer vertraging oploopt. Van der Sloot wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores, vorig jaar mei in Lima.

Verdachten in Peru kunnen maximaal anderhalf jaar worden vastgehouden zonder vonnis. Van der Sloot zit sinds juni vorig jaar vast in het Zuid-Amerikaanse land. Het is overigens niet zo dat Van der Sloot vervolging ontloopt als hij op vrije voeten komt. Wel mag hij het vervolg van zijn strafzaak dan in vrijheid afwachten, hoewel hij Peru dan weer niet mag verlaten.

De Peruaanse justitie was volgens Novum, dat zich baseert op pogingen daartoe van de Peruaase krant El Comercio, niet bereikbaar voor commentaar.

    • Peter Zantingh