Realisme baat ook niet

Bryan Ruiz voorkwam tien minuten voor tijd een nederlaag voor FC Twente.

Maar door de twee treffers van Benfica is plaatsing voor de Champions League lastig.

16-08-2011, Enschede. FC Twente - Benfica. Douglas in duel met Javi Garcia. Foto Bas Czerwinski

Alles heeft zijn prijs, ook aanvallende intenties. Twee keer eerder al liep Co Adriaanse als trainer tegen Benfica in het mes. Dus verruilde de trainer van FC Twente gisteravond voor een keer de Hollandse speelstijl voor het realisme dat verwacht mag worden als er zo’n 10 miljoen euro ‘startgeld’ voor deelname aan de Champions League op het spel staat.

Het mocht niet baten. In Enschede kon niet voorkomen worden dat Benfica in de eerste helft al zijn twee belangrijke ‘uitdoelpunten’ maakte. Plaatsing voor de groepsfase van de Champions League volgende week bij de return in Estádio da Luz in Lissabon is daarmee een lastig karwei geworden.

Doelstelling voor Twente was juist om ten koste van alles tegendoelpunten te voorkomen. Doorgaans kan daarbij gerekend worden op de noeste Wout Brama, maar uitgerekend hij stelde na een zeldzaam slordig moment de Paraguyaanse spits Óscar Cardozo in gelegenheid om Twente-doelman Nikolay Mihaylov te passeren en Benfica op 1-1 te brengen.

Tot dan leek de wedstrijd zich volgens het plan van de trainer van FC Twente te voltrekken. Luuk de Jong was door Adriaanse opgesteld omdat hij, meer dan de Oostenrijker Marc Janko, „uit de dekking komt” van de „niet-doordekkende” centrale verdedigers van Benfica. Het bleken in de zesde minuut profetische woorden, toen De Jong zich tot halverwege de helft van Benfica had laten afzakken. Helemaal ongedekt pikte hij de bal op waarna hij van buiten het zestienmetergebied raak schoot.

Benfica leek daarna gas terug te nemen. Maar na het weggeven van de 1-1 gingen de Portugezen FC Twente weer onder druk zetten, wat ook in de eerste minuten effectief was gebleken. Het Belgische talent Axel Witsel vond na knap combinatievoetbal zijn ploeggenoot Nolito vrij in het strafschopgebied. Die hoefde alleen zijn voet er maar tegenaan te zetten om Twente op achterstand te zetten.

Co Adriaanse bewaarde al slechte herinneringen aan zijn twee eerdere confrontaties met Benfica. Als trainer van FC Porto in het seizoen 2005/2006 werd hij kampioen en won hij de Portugese beker. Maar tegen de aartsrivaal uit Lissabon, waar toen Ronald Koeman trainer was, moest hij tweemaal het hoofd buigen.

Vooral pijnlijk was de thuisnederlaag, de eerste in vijftien jaar voor FC Porto. Een prima seizoensstart ten spijt kreeg Adriaanse ‘witte zakdoekjes’ toegewuifd, Iberisch voor ‘trainer stap op’. Hij morde nog dat Porto „meer balbezit” had gehad. Koeman karakteriseerde Adriaanse die avond als „extremer in zijn speelwijze dan ik. Aanvallen is leuk, maar op het hoogste niveau moet je het middenveld controleren.”

Bij FC Twente is Adriaanse de opvolger van voormalig Benfica-keeper Michel Preud’Homme, die van Twente meer een effectieve dan een sprankelende ploeg maakte. Bij zijn perspresentatie in Enschede zei Adriaanse dat toeschouwers „mooi voetbal willen zien, prachtige acties, strijd, mooie voorzetten, solo’s, een-tweetjes, ballen op de paal, op de lat, corners, vrije trappen. Ik moet dat regisseren.” Hij vergat te zeggen dat doelpunten ook gewenst zijn.

Gisteravond was het resultaat heilig, had Adriaanse vooraf al gezegd. Het betekende voor het eerst dit seizoen – Twente speelde al vijf officiële wedstrijden – geen plek voor de jongelingen Steven Berghuis en Ola John. Controleur Denny Landzaat nam de vrijgekomen plaats van De Jong op het middenveld in. Routinier Tim Cornelisse kreeg opnieuw de voorkeur boven de aanvallende back Roberto Rosales.

Met inbreng van stormram Janko en linksbuiten John ging Twente na rust vol in de aanval. Luuk de Jong en even daarna Bryan Ruiz hadden de gelijkmaker al moeten maken halverwege de tweede helft, maar de uitstekend keepende Braziliaan Artur gooide zich ervoor. Ruiz, voor wie weer veel scouts van clubs op de tribune zaten onder wie de scout van Tottenham Hotspur, kopte tien minuten voor tijd alsnog raak. Misschien was hij wel weer van onschatbare waarde, maar op basis van gisteravond mag Twente niet op veel hopen.

    • Bart Hinke