Raad: dak Twentestadion instabiel tijdens afbouw

Het tribunedak van het FC Twentestadion is op 7 juli ingestort doordat de constructie instabiel was terwijl de afbouw van de overkapping al was begonnen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een tussentijds rapport over het ongeval dat aan twee bouwvakkers het leven kostte.

De Onderzoeksraad heeft geconstateerd dat tijdens de werkzaamheden het dak werd belast terwijl koppelstaven en schoren ontbraken. De raad noemt de koppelstaven en schoren „essentieel” voor de stabiliteit van de constructie. Bovendien was volgens de raad de verankering van de spanten aan de achterzijde van de tribune nog niet volledig gestabiliseerd.

Volgens de raad is het „een gegeven dat bij de montage van dergelijke constructies de grens tussen stabiliteit en instabiliteit klein is tot het laatste onderdeel is aangebracht”.

Bouwvakkers waren op het moment van het ongeluk bezig met de bevestiging van dakplaten aan de stalen constructie. Er was ook al een groot videoscherm aan vastgemaakt. Deskundigen stelden na het ongeval al dat een stalen constructie zoals die in Enschede is gebruikt, instabiel is totdat de laatste balk is aangebracht en alle verbindingen goed vastzitten.

Het onderzoek naar het ongeval in stadion Grolsch Veste gaat verder. De raad wil onder meer vaststellen hoe het mogelijk was dat zoveel mensen tegelijk aan het werk waren terwijl de dakbouw in een gevaarlijke fase was. De raad wil tevens achterhalen of tijdsdruk een rol speelde. Ook het Openbaar Ministerie, Arbeidsinspectie en de gemeente Enschede doen onderzoek.