Politie wil de camera's langs snelweg inzetten

Om de snelwegschieters op te sporen, heeft de politie camera’s nodig. En laten die er nu toevallig al staan.

Het inzetten van de camera’s langs snelwegen is volgens de politie van belang bij het oplossen van zware misdrijven. Dat zegt Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs.

Aanleiding zijn de recente beschietingen van auto’s op Nederlandse snelwegen. Sinds 7 augustus werden 26 auto’s beschoten. De politie heeft nog niemand kunnen arresteren.

Als snelwegcamera’s nu het kenteken registreren van de schietende dader of daders, dan mag de politie die op dát moment gebruiken om de schuldigen op te sporen. Maar de wet staat niet toe dat de politie het kenteken opslaat. „Een dag later de opsporing ermee voortzetten mag niet”, zegt Looije.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bereidt sinds begin dit jaar een wetsvoorstel voor om de politie grotere bevoegdheden te geven voor opsporing op basis van cameragegevens. Het CDA stelde er gisteren Kamervragen over. (NRC)