'Politie voorkomt rellen via telefoons'

De Britse politie zegt rellen rondom winkelcentra en terreinen van de Olympische Spelen in Londen te hebben voorkomen door de inbeslagname van BlackBerry-telefoons van relschoppers.

Dat meldde de Britse krant The Guardian gisteren. Relschoppers gebruikten de populaire berichtenservice BlackBerry Messenger (BBM, beter bekend als Ping) om elkaar op de hoogte te houden en locaties voor plunderingen af te spreken. Uren voordat aanvallen op Olympische terreinen, winkels in Oxford Circus en twee winkelcentra in Oost- en West-Londen zouden plaatsvinden kon de politie maatregelen nemen om dit te voorkomen.

Britse rechercheurs onderzochten de mobiele telefoons van arrestanten en kregen zo toegang tot het versleutelde netwerk van BlackBerry. Hierdoor konden zij de relschoppers volgen en politieagenten naar beginnende rellen sturen. De politie heeft overwogen om Ping en Twitter uit te schakelen, maar had daar geen juridische bevoegdheid toe. „We hebben de mogelijkheid onderzocht deze bevoegdheid te verkrijgen”, zei de commissaris van de Metropolitan Police gisteren. „Maar de rechtsgeldigheid is zeer twijfelachtig.”

Het bedrijf achter BlackBerry, Research in Motion uit Canada, wil wel meewerken met het Britse politieonderzoek, maar niet de inhoud van de berichten vrijgeven.

Vorige week was er al veel te doen over het gebruik van BlackBerry door relschoppers. Deze smartphone werkt met een uniek systeem. Dataverkeer wordt standaard versleuteld en meteen doorgesluisd naar het eigen netwerk van de fabrikant. Een ‘tap’ op het lokale netwerk heeft geen zin. Relschoppers konden dus niet worden afgeluisterd.

De versleuteling van BlackBerry-berichten maakt het voor veiligheidsdiensten onmogelijk om potentiële criminelen te traceren. Saoedi-Arabië, India en Indonesië overwegen BlackBerry te verbieden om potentiële terroristen te kunnen afluisteren. BlackBerry wordt veel gebruikt door overheden en bedrijven.