Perry opent race Witte Huis met dreigement Fed

De Republikein Rick Perry stelde zich zaterdag pas officieel kandidaat voor het presidentschap, en nu al heeft hij zijn reputatie bevestigd als politicus die graag uit de heup schiet. De dreigende taal die Perry gisteren uitte aan het adres van Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, is hem op zware kritiek komen te staan van zowel het Witte Huis als prominenten binnen zijn eigen partij.

Tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa zei Perry, gouverneur van Texas, dat Bernanke „verraad” pleegt als hij nog een keer de geldvoorraad verruimt. De Federal Reserve doet dit om de economie te stimuleren. Maar de maatregel is controversieel onder aanhangers van de conservatieve Tea Party, een kiezersgroep die Perry voor zich wil winnen. Volgens de Tea Party ondersteunt het ruime monetaire beleid van de Fed de positie van president Obama.

Perry geldt als favoriet in de Republikeinse voorverkiezingen omdat hij als enige kandidaat zowel gematigde als conservatieve Republikeinen zou aanspreken. Het is echter de vraag of hij niet te ver doorschiet in zijn charmeoffensief jegens de Tea Party. Met zijn gepeperde uitspraken kan Perry het midden verliezen.

De Federal Reserve is opgezet als een onafhankelijke instelling, maar Perry zei gisteren dat Bernanke politiek bedrijft met zijn monetaire beleid. „Als deze vent meer geld drukt tussen nu en de verkiezingen – ik weet niet wat jullie met hem zouden doen in Iowa, maar in Texas zouden we hem lelijk aanpakken”, zei Perry tegen een applaudisserend publiek.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei in een reactie dat Perry zijn toon moet matigen omdat zijn woorden meer gewicht hebben, nu hij niet langer alleen gouverneur van Texas is, maar ook kandidaat voor het presidentschap. Mocht Perry de verkiezingen van 2012 winnen, dan krijgt hij vaak te maken met Bernanke. De Federal Reserve heeft niet gereageerd op Perry’s uitspraken.

Ook uit de eigen gelederen kwam kritiek. Vooral ex-functionarissen van president George W. Bush lieten van zich horen. Perry is impopulair in die kringen omdat hij zich openlijk distantieert van Bush, gouverneur van Texas voor hem. Peter Wehner, die werkte voor de laatste drie Republikeinse presidenten, zei dat verraad het ergste verwijt is dat je een Amerikaan kunt maken. „Dit is het soort bulderende, ondoordachte opmerkingen dat Perry’s critici van hem verwachten.”