‘Ook abnormaal hoog sterftecijfer meisjesinternaat Heel’

Ook in het meisjesinternaat in het Limburgse Heel lag in de jaren vijftig het aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger dan normaal. Gisteren kwam al aan het licht dat het jongensinternaat in die tijd een abnormaal hoog sterftecijfer kende. Dat meldt de regionale omroep L1 op basis van cijfers van de gemeente Heel en Panheel.

In de instelling voor verstandelijk gehandicapte vrouwen Sint-Anna overleden tussen 1952 en 1954 meer jonge vrouwen dan er mannen overleden in de kleinere katholieke inrichting voor zwakzinnigen Sint Joseph. In die periode stierven veertig meisjes van onder de 18 jaar in het internaat. De meesten van hen waren jonger dan 12 jaar.

De Telegraaf meldt dat de sterfgevallen waarschijnlijk te wijten waren aan verwaarlozing en citeert een “hoogbejaarde oud-broeder” van het jongensinternaat:

“Het ging om heel jonge kinderen, vanaf een jaar of zes. Ik heb het dan over jonge, heel zieke kinderen die meestal in bed lagen. Die werden op een bepaald moment verzorgd door een collega-broeder. (…) Een eigenwijze man. Niemand mocht zich met de verpleging bemoeien. Toen hij ze verzorgde, begonnen de sterfgevallen. Maar dat viel pas op toen het er meer werden. De dokter is er bijgehaald en die heeft het bisdom gewaarschuwd. Toen was het snel voorbij. De broeder is naar België overgeplaatst.”

Gisteren liet het Openbaar Ministerie in Roermond weten een onderzoek te starten naar de dood van 34 jongens onder de 18 jaar, ondanks dat de zaken zijn verjaard. De commissie-Deetman, die onderzoek doet nar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, ontdekte het hoge sterftecijfer tijdens archiefonderzoek.

Update 9.39 uur Naar het hoge sterftecijfer in een meisjesinternaat in St. Anna doet het OM vooralsnog geen onderzoek. Het OM ziet daar nog geen aanleiding voor. Het hoge sterftecijfer is volgens het OM onvoldoende reden voor een onderzoek.

    • Jules Seegers