Olielek Noordzee grootste in 11 jaar, schade beperkt

Shell moet betalen voor alle schoonmaakkosten die de Britse overheid maakt vanwege het lek in de oliepijp van het Gannet Alpha-platform in de Noordzee. Dat meldde het Britse ministerie van energie en klimaatverandering gisteren. Het ministerie zei echter te verwachten dat de gelekte olie zich op ‘natuurlijke’ wijze oplost en dat het onwaarschijnlijk is dat de olie de Britse kust zal bereiken. Daarnaast geeft het ministerie aan dat functionarissen van de kustwacht paraat staan voor het geval actie vereist is. Ook die kosten worden verhaald op het bedrijf. Shell meldde gisteren dat het olielek dat woensdag ontstond, nu onder controle is. „Het wordt steeds kleiner en op dit moment lekt er minder dan een vat per dag weg,” aldus een bestuurder. Shell raamt dat circa 1.300 vaten olie als gevolg van het lek zijn verspild. Als die raming klopt, is het de grootste olievervuiling in het Verenigd Koninkrijk sinds 2000. (Novum)