Nieuwe massagraven ontdekt in Soedanese regio

Een satellietfoto waarop massagraven te zien zouden zijn. Foto afkomstig uit het rapport van het Satellite Sentinel Project

Nieuwe satellietbeelden en ooggetuigenverslagen hebben uitgewezen dat er in Zuid-Kordofan, een betwist gebied tussen Noord- en Zuid-Soedan, drie nieuwe massagraven moeten liggen. Dat maakte het Amerikaanse Satellite Sentinel Project vandaag bekend.

De onderzoeksgroep gaf foto’s vrij van wat twee stapels lijken moeten zijn, verpakt in lijkzakken of zeildoek. Een derde massagraf zou onder een watertank zijn verstopt. De graven liggen in Kadugli, de hoofdstad van Zuid-Kordofan.

Hoewel de Soedanese regering in Khartoem ontkent dat er op haar bevel gruweldaden zijn gepleegd, stapelt het bewijs van oorlogsmisdaden zich langzaam op. In Zuid-Kordofan is de laatste tijd veel strijd geleverd tussen Arabische milities en zwarte stamleden die loyaal zijn aan het nieuwe Zuid-Soedan. De VN riepen eerder deze week op tot grondig onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de regio.

Het rapport waarin de foto’s staan, is hier te lezen.

    • Peter Zantingh