Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Mooi weer is geen nieuws

Pakistani children bath in a watercourse after rainfall in Islamabad, Pakistan on Tuesday, Aug 16, 2011. (AP Photo/B.K.Bangash)
Pakistani children bath in a watercourse after rainfall in Islamabad, Pakistan on Tuesday, Aug 16, 2011. (AP Photo/B.K.Bangash) AP

Toppunt van een zomerdag: de warmte werkt verlammend en maakt gedachten stroperig. ’s Ochtends gaat het nog wel, maar naarmate de dag vordert en de temperatuur langzaam tropische hoogtes aanneemt, worden je ledematen zwaar en stroomt bij de kleinste inspanning het zweet over je rug. Luiheid en lamlendigheid. Met als enige oplossing, en al is het maar voor even, verkoeling zoeken in het water.

Zittend op de redactie van nrc.next zien wij ze de hele zomer langskomen in het aanbod van de internationale fotopersbureaus: foto’s van spelende mensen die tijdens hete zomerdagen verkoeling zoeken in het water. Of het nou in Afghanistan is of in New York of in China, overal gaan mensen bij hitte het water in. En het zijn niet de zwembaden, maar de fonteinen, stranden en riviertjes die verkoeling bieden. Het levert vaak prachtige, vrolijke foto’s op die wel tot aan de eindronde voor de In Beeld geselecteerd worden, maar uiteindelijk niet gekozen worden. Mooi weer is geen nieuws, en bovendien hebben we zulke foto’s al zo vaak gezien.

En dus zien wij ze steeds opnieuw langskomen, terwijl het buiten regent. Maar: er is beter weer beloofd voor de komende weken. En ik kan niet wachten tot wij nog even kunnen luieren op het strand in de nazomer in Nederland.

Sterre Sprengers

Dit is het zevende deel van een serie foto-reportages over het thema luiheid.