Mets moeten Madoff-winst afdragen

De eigenaren van de Amerikaanse honkbalclub New York Mets moeten waarschijnlijk een deel van de winst afstaan die ze maakten bij beleggingen in het pyramidefonds van fraudeur Bernard Madoff. Een Amerikaanse rechtbank bepaalde gisteren dat het terecht is dat gedupeerden worden gecompenseerd met geld van deelnemers die geld verdienden aan de miljardenzwendel van Madoff.

De Mets-eigenaren Fred Wilpon en Saul Katz waren vrienden van Madoff en zijn er van beschuldigd dat ze vermoedens over de fraude met het fonds stilhielden. De curator van het failliete investeringsfonds van Madoff wil minstens 300 miljoen dollar (ruim 200 miljoen euro) van Wilpon en Katz overdragen aan gedupeerde beleggers.

Wilpon en Katz zeggen echter dat ook zij netto verliezers zijn. Wilpon heeft eerder gezegd dat hij geen idee had van de fraude van Madoff, die hij al 35 jaar kende. „We hebben lange tijd een vriend vertrouwd. Dat verraad valt mij heel zwaar.”

Madoff heeft vanuit de gevangenis gezegd dat de eigenaren van de Mets niets wisten van zijn bedrog. De honkbalclub moet mogelijk worden verkocht als Wilpon en Katz het geld moeten afstaan.