Meer champagnebubbels door lepeltje?

Roderick Akkerman uit Amsterdam heeft gehoord dat je een zilveren theelepeltje op z’n kop in een geopende fles champagne moet hangen, als je wilt dat de bubbels er in blijven. Waarom zorgt juist een zilveren lepeltje dat de champagne „bubbelig” blijft, vraagt hij zich af.

„Ik zou adviseren de fles in één keer leeg te drinken”, zegt Harriet Verhoeven van het Champagne Bureau Nederland lachend. „Dan weet je zeker dat je champagne met bubbels drinkt.”

Maar mocht je nou tóch het restje champagne op een later moment willen nuttigen, dan zou Verhoeven niet het gebruik van een (zilveren) theelepeltje aanraden. „Wij gebruiken een speciale champagnekurk met een hendeltje eraan. Je stopt de kurk er in en klikt die hendel op de hals. Door de druk op de fles blijft het koolzuurgas er in – de bubbels dus.”

Connaisseur Erik van der Velde van champagneproeverij.nl beaamt dat het lepeltje een „fabeltje” is. „Het heeft totaal geen zin.” Wat wél werkt, is de champagnefles in de koelkast bewaren. Onder lage temperaturen duurt het langer voor de bubbeltjes uit de fles ontglippen. „Dat de koolstofdioxide ontsnapt is onontkoombaar, maar je kunt het wel uitstellen”, zegt Van der Velde.

Wil je de champagne een paar uur later nuttigen, dan kun je de fles onafgesloten in de koelkast zetten. Als het om een paar dagen gaat, dient de fles wél te worden afgesloten met een ‘champagnehoedje’. „Voor een paar uur heeft dat geen zin, in zo’n korte tijd wordt de druk nog niet opgebouwd”, legt Van der Velde uit.

Een geopende champagnefles met een lepeltje in de koelkast zetten, kan dus wel helpen, maar dat komt dan door de lage temperatuur – niet door het (zilveren) lepeltje.

Harriet Verhoeven heeft tot slot nog een tip voor wie wat meer bubbels in de champagne in zijn glas wil krijgen. „Mensen hebben vaak de neiging champagneglazen fantastisch te poleren. Maar je krijgt juist meer bubbels als er een oneffenheid in het glas zit.”

Dus, beste lezer, zitten er te weinig bubbels in een reeds ingeschonken glas champagne: maak onderin het glas even een klein krasje met een mes of vork. Dan ketst het koolzuur er tegenaan en voilà, er verschijnen extra bubbels.

    • Barbara Rijlaarsdam