Lowlands-kaartje hebben?

Jeroen Timmers geeft zijn kaartje voor Lowlands weg.

Niet omdat hij niet zelf wil, maar omdat het nodig is.

Je kocht een Lowlands-kaartje voor 300 euro en nu geef je het zomaar weg?

„Inderdaad. Het is een statement dat ik wil maken. Een die voortkomt uit een inzicht dat ik heb opgedaan tijdens de wereldreis die ik onlangs heb gemaakt. Iedere persoon, iedere organisatie staat voor een fundamentele keuze: of je conformeert je aan het systeem en doet daarin het beste wat je kunt, of je probeert de wereld in te richten naar je eigen idealen. Mijn kaartje voor Lowlands weggeven, is mijn manier om het laatste te doen.”

Wat heeft dit te maken met je idealen?

„De economie draait nu enkel om geld als ruilinstrument, ik zie heel duidelijk een wereld voor me waarin de gift belangrijker wordt. Ik had mijn kaartje alleen al via onlineticketshop.nl gekocht. Een website met de slogan ‘de beste tickets voor echte fans’ terwijl ze kaartjes twee keer zo duur maken. Dit bedrijf is een ultiem exponent van het vrijemarktdenken: het aanbod is laag, de vraag hoog, prijs omhoog en voilà; economische waarde is gecreëerd. Maar hierin ontvouwt zich ook de immoraliteit: ze knijpen een groep zwaar enthousiaste Lowlanders uit die met hart en ziel naar dat festival wil. Toen ik dat overdacht, moest ik mijn kaartje wel weggeven. Als ik de verandering wil bewerkstelligen die ik voor me zie, dan moet ik bij mezelf beginnen. Hoe ontzettend graag ik ook naar Lowlands zou willen. Geloof me, ik heb het vierdubbele voor een ticket over. Ik ga al sinds m’n veertiende en weet dat het vijf dagen van magie zijn. Maar dit is belangrijker.”

En, veel reacties?

„Best wel ja. Ook een aantal van mensen die al een kaartje hebben, of er geen willen, maar me wilden laten weten het gewoon erg goed te vinden dat ik dit doe. Iedereen heeft een hekel aan die resellers en vindt het fantastisch dat er nu tegengeluid komt.”

Wanneer kies je een winnaar?

„Vandaag om zes uur vis ik random iemand uit mijn mailbox.”

Anke Meijer

Wil je Jeroen Timmers van zijn kaartje afhelpen, mail naar givingisallwehave@gmail.com

    • Anke Meijer