Libische opstandelingen: ‘dit is het einde, geloof me’

Een Libische opstandeling op de belangrijkste weg naar de olieraffinaderij van Zawiyah, een strategische plek waar momenteel gevochten wordt met de troepen van Gadaffi. Foto Reuters / Bob Strong

Nu een steeds groter gedeelte van Libië in handen van de rebellen valt, is de sfeer aan hun kant uitgelaten. Sommigen zijn ervan overtuigd dat Tripoli binnen een week gaat vallen. Dat schrijft de in Libië aanwezige correspondent Thomas Erdbrink vandaag in NRC Handelsblad.

Erdbrink sprak bij de grensovergang tussen Tunesië en Libië van Dhi’ba - een grenspost die in april in handen van de opstandelingen viel - met rebellenstrijder Omar.

[Hij] roept blij dat Tripoli over vier dagen gaat vallen. “Dit is het einde, geloof me,” zegt hij. De sfeer is uitgelaten, iedereen is blij. “Wij hebben ook een front hoor”, zegt Omar, om maar even te benadrukken dat hij niet de gehele opstand op hetzelfde gammele stoeltje heeft gezeten. Hij wijst naar 60 kilometer verderop, waar rebellen van het gebied rond ‘hun’ grensovergang ook aan het vechten zouden zijn.

De officiële grensovergang bij Ras Jedir, vijf uur rijden naar het noorden, is bedoeld voor aanhangers van Gaddafi en inwoners van Tripoli. Daar sprak Erdbrink met Hossein Bashir, een handelaar die met zijn familie uit Zawiyah was gekomen (waar momenteel gevochten wordt om de laatste nog werkende olieraffinaderij) en onderweg was naar de hoofdstad.

Hij roept dat Gaddafi geweldig is en dat de rebellen “boeven” en aanhangers van “Al-Qaeda” zijn. “Er zijn wat kleine problemen in Zawiyah, maar de situatie is onder controle”, zegt hij. Zijn dochters zitten lachend op de achterbank, “Hello! Hello!”, roepen ze.

Gaat Gaddafi zich overgeven aan de rebellen? De beweringen uit de rivaliserende kampen staan zoals zo vaak recht tegenover elkaar. Bashir ziet het niet gebeuren. “Ze leven in sprookjesland als ze dat denken.” Maar rebellenstrijder Omar wil volgende week al in Tripoli zijn. “Wij zijn niet meer te stoppen.”

Het artikel van Thomas Erdbrink is te lezen in de digitale editie van NRC Handelsblad.

    • Peter Zantingh