Kortkolom binnenland

Nigeriaan krijgt zeven jaar om mensenhandel

Rotterdam. De rechtbank in Zwolle heeft een Nigeriaan gisteren veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. De man is schuldig bevonden aan mensenhandel en het leiden van een organisatie die het doel had om misdrijven te plegen. Zijn bende ronselde onder valse voorwendselen minderjarige Nigeriaanse meisjes om in het buitenland in de prostitutie te gaan werken. Een tweede bendelid kreeg vier jaar cel. Een vrouw die eerst zelf slachtoffer was, maar daarna nieuw aangevoerde meisje opleidde voor het werk in de prostitutie, kreeg twee jaar celstraf. Een vierde verdachte kreeg zes maanden. Hij had papieren voor de asielprocedures van de Nigeriaanse meisjes in zijn bezit. Het onderzoek in de zogenoemde Kluivingsbos-zaak begon in 2006 en was gericht op criminele organisaties in Nederland, Nigeria, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en België. (NRC)

OM: geen bewijs aanval van Damschreeuwer

Amsterdam. De man die vorig jaar de dodenherdenking in Amsterdam verstoorde, wordt niet vervolgd voor zogeheten feitelijke aanranding. Er is onvoldoende bewijs dat hij koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima iets wilde aandoen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem nog wel voor het toedienen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. De 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats onderbrak op 4 mei 2010 met een luide schreeuw de Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. In de paniek die daarop ontstond, raakten tientallen mensen gewond. Het gerechtshof oordeelde eerder al dat hij niet voor bedreiging van de koningin mocht worden vastgehouden. Tijdens de Dodenherdenking dit jaar zat de man vast voor diefstal. (NRC)

Zoetermeer ziet af van claim om vervuiling

Den Haag. De gemeente Zoetermeer ziet af van invordering van een dwangsom van 15.000 euro op het bedrijf Sterigenics, dat in de eerste helft van 2010 te veel van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide zou hebben uitgestoten. Dat heeft de gemeente vanmorgen bekendgemaakt. Zoetermeer trekt de vordering in, omdat de uitstoot „niet voldoende is bewezen”. Onderzoek van VROM wees uit dat eerdere metingen van het bureau SGS, in opdracht van de gemeente, op „diverse punten onjuist en onvolledig” bleken. (NRC)