Kort nieuws Buitenland

Tribunaal wil proces Mladic versnellen

Den Haag. Serge Brammertz, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, wil dat de Bosnisch-Servische oud-generaal Ratko Mladic wordt berecht in twee afzonderlijke processen. De eerste zaak moet draaien om de genocide in Srebrenica waarvan de verdachte wordt beschuldigd. Daarna kan Mladic worden berecht voor oorlogsmisdaden die onder zijn leiding zouden zijn begaan in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina die 3,5 jaar werd belegerd door troepen van Mladic. Met de splitsing wil Brammertz een efficiënte procesgang mogelijk maken. (NRC)

Aanslag op betogers tegen paus verijdeld

Madrid. De Spaanse politie heeft gisteren naar eigen zeggen een Mexicaanse student gearresteerd omdat deze een aanslag zou hebben beraamd op tegenstanders van paus Benedictus XVI. De paus bezoekt morgen Madrid in verband met de Wereldjongerendagen, die deze week in de Spaanse hoofdstad worden gehouden. Vandaag zou een betoging plaatsvinden tegen het bezoek van de paus. De 24-jarige Mexicaan, volgens dagblad El País een katholieke extremist, zou met chemicaliën een bom hebben vervaardigd. Burgers hadden alarm geslagen na uitlatingen van de man op internet. (AFP)

President Saleh wil terug naar Jemen

Sanaa. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft gisteren aangekondigd dat hij spoedig naar zijn land zal terugkeren. Hij heeft de afgelopen weken in Saoedi-Arabië doorgebracht, nadat hij begin juni ernstige brandwonden had opgelopen bij een aanslag op zijn paleis in de hoofdstad Sanaa. In een televisie-interview gisteren zei Saleh, die het land al 33 jaar leidt: „Tot spoedig in Sanaa.” De president werd vorige week uit het ziekenhuis ontslagen en zag er beter uit dan enkele weken geleden. De Golfstaten, die geen voorstanders van zijn terugkeer, proberen Saleh al maanden tot aftreden te bewegen om zo de weg vrij te maken voor presidentsverkiezingen. (AP)

China: geen inspectie helikopter Navy SEALs

Peking. China heeft gisteren ontkend dat de geheime helikopter van de Amerikaanse Navy SEALs heeft geïnspecteerd in Pakistan. De helikopter stortte neer bij de operatie begin mei waarbij Osama bin Laden in zijn schuilplaats werd gedood. De Britse krant Financial Times meldde maandag op basis van Amerikaanse bronnen dat Chinese militaire experts foto’s hadden gemaakt en een stukje van de Black Hawk, die met stealth-technologie was uitgerust, hadden meenomen. De buurlanden Pakistan en China onderhouden nauwe betrekkingen, ook op militair gebied. Het ministerie van Defensie in Peking noemde het bericht „volledig ongegrond en buitengewoon absurd.” (Reuters)

Chávez voelt zich ‘beter dan ooit’ na terugkeer

Caracas. President Hugo Chávez van Venezuela zegt dat hij aan de beterende hand is nadat hij een tweede ronde van chemotherapie heeft ondergaan in Cuba. Eerder dit jaar werd een tumor verwijderd uit zijn bekkenstreek. Chávez keerde zondag terug uit Cuba en zei gisteren dat hij zich beter voelt dan ooit. In een televisietoespraak zei hij dat er geen uitzaaiingen zijn gevonden. Het is nog onduidelijk of hij een derde ronde chemotherapie nodig zal hebben, zei Chávez, die kaal is geworden. De oppositie in Venezuela vraagt zich af of Chávez in staat is zijn taken te vervullen als regeringsleider. Chávez heeft een deel van zijn werk overgedragen aan vicepresident Elías Jaua, maar houdt vast aan zijn kandidatuur voor de verkiezingen volgend jaar. (AP)