Kom maar bij ons, wij helpen jullie wel

In veel studentensteden is de introductietijd begonnen.

Maar trekken de verenigingen nog wel leden nu de studiedruk steeds verder oploopt?

Druk, heel druk. Langstudeerdersboete of niet, ook dit jaar is het weer dringen bij de studentenverenigingen in Leiden, Nijmegen, Utrecht, Groningen en Rotterdam, waar gisteren de introductieweek begon. Over kijkers hebben de verenigingen niet te klagen, maar worden de nieuwe eerstejaars ook lid?

Het kabinet-Rutte loodste kort voor de zomervakantie de langstudeerderswet door het parlement. Studenten die te lang over hun studie doen, moeten 3.000 euro collegegeld meer betalen. Zal deze maatregel negatieve gevolgen hebben voor de studentenverenigingen?

Voor de deur van de Leidse studentenvereniging Augustinus is de straat ondergespoten met een laag schuim van een meter hoog. Leden van de vereniging – vooral mannen en een enkele vrouw – staan bedekt met bubbels te dansen. Een groepje eerstejaars, herkenbaar aan hun blauwe tassen met lila opdruk, schuifelt schuchter langs de feestelijkheden, het verenigingsgebouw in. Het is zeven uur ’s avonds op de eerste dag van de introductieweek en voor veel van de nieuwe studenten is het nog wat vroeg voor zoveel uitbundigheid.

Robyn Koster (biomedische wetenschappen) wacht met haar groepje aan de bar van Augustinus tot het tijd is om aan tafel te gaan in het restaurant van de vereniging. Ze zegt dat ze vast van plan is zich ergens aan te melden als lid. „Ik heb erg veel discipline, dus ik ben niet bang dat mijn studie eronder zal lijden als ik bij een vereniging ga.” Ze is geen grote drinker, dat helpt. „Na twee glazen bier word ik al kierewiet.”

Ook Thomas Kalkman (rechten) is voor „99 procent zeker” dat hij bij een vereniging gaat. „Ik heb wel verhalen gehoord van studenten die hun studie laten versloffen vanwege de vereniging, maar volgens mij kun je juist ook veel steun hebben van de oudere leden als je studieproblemen hebt. ”

Dat is precies wat Augustinus’ vicevoorzitter Debbie Dekkers deze week aan zo veel mogelijk eerstejaars probeert duidelijk te maken. „Studentenverenigingen worden al jaren geconfronteerd met toenemende studiedruk bij hun leden. Het bindend studieadvies en de prestatiebeurs hebben er al voor gezorgd dat we het verenigingsleven zo goed mogelijk laten aansluiten op de eisen die de studie stelt. Dus we hoeven onze aanpak niet te veranderen nu de boete voor langstudeerders is ingevoerd.”

Bij Augustinus geven ouderejaars tentamentraining aan eerstejaars en op de website van de vereniging is een uitgebreide verzameling uittreksels te vinden. Daarnaast is er geen sociale druk om veel aanwezig te zijn, zegt Dekkers. „Je hoeft je hier niet drie dagen per week onder de bar te drinken.” Ze spreekt uit eigen ervaring als ze zegt: „Een druk studentenleven is écht te combineren met je studie, als je maar goed plant.”

Ook bij Minerva, het Leidse corps, genoten gisteren honderden studenten een avondmaaltijd (nasi met saté, raketijsje toe). Esmée Linting (hbo rechten) zit met haar groepje voor de deur van het sociëteitsgebouw aan de Breestraat. Zij zal dit jaar geen lid worden van een studentenvereniging, zegt ze. En die beslissing heeft alles te maken met de langstudeermaatregel van het kabinet. „Het is toch al een grote overstap: een nieuwe studie beginnen, op kamers. Nu daar de druk van de langstudeerboete bij komt, wil ik me eerst helemaal richten op mijn opleiding. Mijn propedeuse wil ik in één jaar halen. Als dat gelukt is, word ik zeker ergens lid.”

Minerva-praeses Nils Rurenga heeft goede hoop dat hij deze week ondanks alle studiedruk 350 tot 400 nieuwe leden zal binnenhalen. Daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Minerva biedt haar eerstejaars rechten gratis tentamentrainingen aan van professionele repetitoren. Die trainingen kosten normaal veel geld. „We kijken ernaar of we eenzelfde service gaan opzetten voor andere grote studies als psychologie en geneeskunde”, zegt Rurenga.

Om de leden aan te sporen tot doorstuderen, wordt ook op een „speelse manier” sociale druk uitgeoefend, aldus Rurenga. „Er zijn bijvoorbeeld bepaalde stoelen in de sociëteit waarop je niet mag zitten als je je propedeuse niet hebt. En wie nog geen studiepunten heeft gehaald, mag niet achter de bar om te tappen.”

De toenemende studiedruk heeft ook bij het corps voor veranderingen gezorgd. De looptijd van commissies is aangepast aan de tentamenperiodes en de inwerkperiode van het nieuwe bestuur is fors ingekort. „We hebben te maken met forse uitdagingen”, zegt Rurenga, „maar ik denk dat we de antwoorden hebben gevonden. Hopelijk vinden de eerstejaars dat ook. Of dat zo is, weten we aan het eind van de week.”

    • Bart Funnekotter