Koffie remt kankergroei

Het drinken van koffie beschermt tegen diverse soorten kanker, waaronder huidkanker.

Amerikaanse wetenschappers denken dat dit komt door de remmende werking van cafeïne op het enzym met de poëtische naam Ataxia telangiectasia and Rad3-related, kortweg ATR. Dat schreven zij gisteren in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. ATR wordt geactiveerd door beschadigingen in het DNA en bepaalt of het DNA zich nog mag vermenigvuldigen. De onderzoekers maakten genetisch gemanipuleerde muizen met minder ATR en met een hoge tumorgevoeligheid. Deze dieren kregen 69 procent minder tumoren dan controledieren en hun tumoren groeiden langzamer en zaaiden minder uit. De onderzoekers suggereren dat cafeïne goed gebruikt zou kunnen worden als ingrediënt van zonnebrandcrèmes. Niet alleen zou dat ATR-activiteit in de huid remmen, maar cafeïne absorbeert ook de schadelijke uv-straling. (NRC)