Kerncentrale Borssele begint aan stresstest

Splijtstofopslagbassin kerncentrale Borssele. Foto NRC / Maarten Hartman

De kerncentrale in Borssele is begonnen aan de Europese stresstest, die duidelijk moet maken hoe veilig de centrale is. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vandaag gemeld.

Dat betekent dat tussen nu en eind oktober, wanneer de test afgerond moet zijn, duidelijk wordt of de centrale bestand is tegen risico’s als aardbevingen, overstromingen en aanslagen. Alle 143 kerncentrales van de Europese Unie worden aan de test onderworpen. Aanleiding is de kernramp in Japan na de aardbeving en de tsunami, afgelopen maart.

In juni 2012 volgt een rapport van de Europese Commissie waarin de resultaten van alle onderzochte centrales worden gepubliceerd. Aanvullend worden maatregelen genomen bij de centrales die de test niet voldoende doorstonden.

De exploitant van de centrale in Borssele, EPZ, heeft al een eigen onderzoek gedaan. Daaruit kwamen vijftien verbeterpunten naar voren, de meeste van procedurele aard. Volgens minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) staat de veiligheid van Borssele niet ter discussie. Hij wil een tweede kerncentrale naast die in Borssele laten verrijzen.

    • Peter Zantingh