Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer verwerpt motie van afkeuring - ‘Rutte doorstaat debat goed’

Een door de SP ingediende motie over de financiële hulp aan Griekenland is door de Kamer verworpen. Fractieleider Emile Roemer vond dat premier Mark Rutte (VVD) de Tweede Kamer een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven. De motie werd gesteund door de Partij voor de Dieren.

Het debat van gisteren met de financieel specialisten wist de Kamer niet te overtuigen. Daarom werden premier Rutte en minister De Jager vandaag in een plenair debat opnieuw aan de tand gevoeld over de financiële hulp aan Griekenland.

In het debat bood Rutte opnieuw zijn excuses aan voor de onduidelijke presentatie van de cijfers na de Eurotop, maar hij blijft ontkennen dat hij een rekenfout heeft gemaakt. Hij vroeg eerder tijdens het debat het vertrouwen van Roemer dat hij geen bijbedoelingen had toen hij aanvankelijk een lager bedrag noemde dat naar Griekenland zou gaan.

Toekomst van de Europese monetaire unie

De Kamer nam wel een motie van D66 aan waarin het kabinet wordt opgeroepen met een duidelijk verhaal te komen over de toekomst van de Europese monetaire unie, in reactie op het Frans-Duitse plan voor een economische regering voor de eurozone. Rutte moet onder meer toelichten hoe voortaan wordt gezorgd dat alle eurolanden hun begroting op orde houden.

Ook beloofde Rutte zich ‘Europeser’ op te stellen, ofschoon dat gedoogpartner PVV tegen de borst zal stuiten. “Ik ga door met uitleggen waarom de euro belangrijk is.” De premier vond verder dat hij tijdens het debat een ‘breed mandaat’ van de Kamer heeft gekregen om zich in Europa hard te maken voor harde sancties voor landen die het niet zo nauw nemen met de begrotingsregels.

‘Rutte komt debat goed door’

Volgens onze NRC-redacteur Erik van der Walle, die het debat vandaag volgde, is Rutte er zonder al te veel kleerscheuren vanaf gekomen:

“Rutte heeft zich staande gehouden vandaag. Er was natuurlijk een motie van afkeuring, maar die kreeg amper steun. Ik denk vooral dat de brief die minister De Jager vanochtend stuurde veel goed heeft gemaakt. Daarin werd toegegeven dat er toch een verkeerde voorstelling van zaken is gegeven. Hiermee zijn punten gescoord bij de PvdA en D66. De toon was vergeleken met het debat van gister ook anders. Toen was er toch wat irritatie. Vandaag was het minder hakketakkerig en meer constructief.”

In het debat drong de oppositie regelmatig aan op het belang van volledige helderheid. Rutte is dus gewaarschuwd, aldus Van der Walle:

“Het ging vandaag heel erg om vertrouwen en de eis van de oppositie om de feiten helder te schetsen. Rutte is er nu zonder al teveel kleerscheuren vanaf gekomen, maar hij zal de komende tijd erg zorgvuldig moeten zijn.”