Israël biedt geen excuses aan voor bestorming Turks schip

De Mavi Marmara werd op 31 mei 2010 aangevallen door Israëlische commando’s toen het schip met hulpgoederen op Gaza afkoerste en weigerde om te keren. Foto AP / Ariel Schalit

Israël biedt geen excuses aan Turkije voor de bestorming van het Turkse schip Mavi Marmara voor de kust van Gaza. Dat meldt persbureau Reuters. Vorig jaar mei enterden Israëlische commando’s het schip Mavi Marmara dat de blokkade van Gaza wilde doorbreken. Bij de aanval werden negen Turken gedood.

De beslissing komt een dag voor de publicatie van een VN-rapport over de bestorming van de Mavi Marmara.

Juristen adviseerden de Israëlische regering eerder om Ankara tevreden te stellen met een excuses, zodat de Turken geen rechtszaak gaan aanspannen wegens oorlogsmisdaden. De Israëlische premier Netanyahu heeft tot nog toe enkel zijn “spijt” betuigd voor de dood van de pro-Palestijnse Turken.

    • Lex Boon