‘Islamitische militanten hebben zuid-Jemenitische stad in handen’

De kustplaats Shaqra, in het zuiden van Jemen (maps), zou overgenomen zijn door Islamitische militanten. Dat zeggen bronnen bij de troepen en inwoners van de stad tegen persbureau Reuters.

Het zou de derde stad van het land zijn die in handen valt van de militanten. Volgens hen stonden regeringstroepen toe dat ze de stad overnamen en werkten ze nauwelijks tegen. De stad werd binnengetreden vanuit een nabijgelegen stad die al in handen was. Volgens de Jemenitische regering hebben de militanten banden met Al-Qaeda.

In Jemen woedt al maandenlang de strijd om het vertrek van president Saleh, die na een aanslag brandwonden opliep en voor behandeling naar Saudi-Arabië vertrok. Die onrust heeft ook te maken met het uit handen geven van de controle over steden, zegt NRC-correspondent Floris van Straaten.

“De regering in Sana’a heeft in grote delen van het land al betrekkelijk weinig macht en door de onrust is er meer tribale autonomie. Het is ook daarom dat Al-Qaeda zich daar kan nestelen en vanuit die basis aanslagen kan plegen.”

De Jemenitische regering lijkt af en toe duidelijk te willen maken dat juist zij Al-Qaeda de kop in kunnen drukken en daarom aan de macht moeten blijven om terreur geen kans te geven. Daar zou nu ook sprake van kunnen zijn, zegt Van Straaten.

“De regering speelt dat ‘spelletje’ soms, waarbij het de onrust uit de hand laat lopen om het daarna weer aan te pakken. Saleh heeft dat ettelijke keren gedaan, maar hij heeft zelf natuurlijk na de aanslag lange tijd niet kunnen regeren. Wellicht dat hij nu wel weer wat probeert.”

    • Peter Zantingh