Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Klimaat

Islamitische landen zeggen 240 miljoen euro toe aan Somalië

De Turkse premier Erdogan spreekt tijdens de bijeenkomst van de OIC om de situatie in Somalië te bespreken. Aan het eind van de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat het land ruim 240 miljoen dollar aan steun krijgt.
De Turkse premier Erdogan spreekt tijdens de bijeenkomst van de OIC om de situatie in Somalië te bespreken. Aan het eind van de bijeenkomst werd bekendgemaakt dat het land ruim 240 miljoen dollar aan steun krijgt. Foto Reuters / Murad Sezer

De Organisatie van de Islamitische Conferentie heeft beloofd 350 miljoen dollar (ruim 240 miljoen euro) te besteden aan hulp voor het door hongersnood getroffen Somalië. Dat meldt persbureau Reuters.

De OIC bestaat uit 57 (voornamelijk) islamitische landen uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika en heeft als doel de belangen van moslims wereldwijd te behartigen. In de Turkse stad Istanbul waren de ministers van buitenlandse zaken van de landen vandaag bij elkaar om de noodsituatie te bespreken. Secretaris-generaal van de conferentie Ekmeleddin Ihsanoglu zei te hopen dat het bedrag op korte termijn zelfs tot 500 miljoen opgehoogd kan worden.

Eerder vandaag betoogde de Turkse premier Erdogan al dat de OIC Somalië te hulp moest schieten. Hij haalde daarbij uit naar “miljonairen in luxe auto’s” en de “Westerse wereld die de roep van de armen negeert”.

Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land. Vorige maand werd giro 555 geopend voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.