Indiase premier slaat om zich heen, anti-corruptieprotest zwelt aan

In Hyderabad gingen vandaag ook mensen de straat op, waaronder leden van de Hazare-gezinde communistische partij CPI. Foto Reuters / Krishnendu Halder

In een ogenschijnlijk mislukte poging de Ghandi-achtige demonstrant Anna Hazare te stoppen, beschuldigde de Indiase premier Manmohan Singh diens opvatting van een nieuwe anti-corruptiewet als “volledig onjuist”.

“Het pad dat hij heeft gekozen (…) is volledig onjuist en beladen met ernstige gevolgen voor onze parlementaire democratie. Zij die geloven dat hun stem, en hun stem alleen, de wil van 1,2 miljard mensen vertegenwoordigt, moeten diep nadenken over die positie. Ze moeten de volksvertegenwoordigers in het parlement het werk laten doen waarvoor ze gekozen zijn”, zei Singh.

De 78-jarige Singh maakte weinig los met zijn opmerking en wordt bekritiseerd om zijn afstand tot de bevolking en wat er onder hen leeft. Reuters meldt dat vandaag protesten aanzwellen in heel India uit steun voor Hazare, die bekendstaat als fanatiek betoger tegen corruptie in het land.

‘Hazare de stem van miljoenen’

Hazare (74) ging gisteren in hongerstaking nadat hij weigerde uit de gevangenis te gaan. Hij werd opgepakt en vrijgelaten nadat hij zijn vastenactie aankondigde. Hazare vindt een nieuw aangenomen anti-corruptiewet niet streng genoeg.

Duizenden van zijn volgers verzamelden zich vandaag buiten de gevangenis. Hazare, die volgens Reuters de stem van miljoenen Indiërs is in “een schreeuw om een einde aan de heersende corruptie”, wil in een openbaar park in hongerstaking gaan.

‘Regering onhandig en radeloos door corruptieschandalen’

In de noordoostelijke staat Assam namen duizenden boeren, studenten en advocaten deel aan een mars. In de financiële hoofdstad Mumbai droegen vijfhonderd mensen de Indiase vlag door de straten en riepen “ik ben Anna!”.

De arrestatie en snelle vrijlating wordt gezien als bevestiging van een breed gedragen vermoeden dat Singhs regering “bezorgd, onhandig en radeloos” is gemaakt door corruptieschandalen. De premier wordt niet geacht in staat te zijn op die manier de op twee na grootste economie van Azië te leiden.

    • Jules Seegers