In mooie grafiekjes: het seksleven van duizend Britten

De antwoorden op de vraag 'Hoeveel sekspartners heb je gehad?' van The Sexperience 1000

Natuurlijk, het is stiekem leuk te lezen over het seksleven van anderen. Hoe vaak doen ze het, met hoeveel partners, licht aan of uit? Maar de manier waarop de resultaten van deze Britse seks-enquête worden weergegeven, maakt het bijzonder.

Voor ‘The Sexperience 1000’ werden duizend van de 7.500 deelnemers van de ‘Great British Sex Survey’ geselecteerd. De antwoorden die zij gaven op een twintigtal enquêtevragen zijn verwerkt tot interactieve grafieken, waarbinnen je weer kunt filteren. Op geslacht en leeftijd, maar ook op merk telefoon en muzikale voorkeur.

Ondertussen bewegen de duizend poppetjes in de grafieken - elk staat voor één respondent - bij elke vraag netjes naar hun plaats in de grafiek. Ga eroverheen met je muis en je ziet de eigenschappen van de betreffende deelnemer. En: zo kun je ze zelfs een beetje volgen. Selecteer bijvoorbeeld de verschillende SOA’s waar naar gevraagd wordt en je ziet dat een aantal mensen er al meerdere onder de leden hebben gehad: ze blijven bij het ‘ja’-vlaggetje staan.

    • Peter Zantingh