Havenbedrijf Rotterdam groeit ondanks terugloop oliehandel

Luchtfoto van containeroverslag in de Rotterdamse haven. Foto NRC / Rien Zilvold

De Rotterdamse haven heeft in de eerste helft van dit jaar 1 procent meer overslag verwerkt dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De groei van de totale overslag werd vooral geremd door het wegvallen van handel in olieproducten.

Havenbedrijf Rotterdam meldt vandaag dat juist handel in olie in het eerste kwartaal van 2010 nog zeer veel overslag bracht. “De terugloop in de oliesector van 7 miljoen ton werd echter vrijwel geheel gecompenseerd door de groei in containers met dubbele cijfers”, aldus de havendirecteur Hans Smits, die voor heel 2011 een lichte groei voorziet.

De overslag van ijzererts en schroot, ruwe olie en minerale olieproducten liepen terug. Bij alle andere goederensoorten, waaronder containers, agribulk en kolen nam de overslag toe. Smits: “Over het geheel genomen heeft de overslag het hoge niveau van 2010 vastgehouden en dat geldt ook voor de investeringen van zowel het Havenbedrijf als het bedrijfsleven.”

Het Havenbedrijf verwacht ondanks onzekerheid voor het vierde kwartaal dat de totale overslag in het derde kwartaal op peil blijft. De maand juli was naar eigen zeggen “goed” en de lading voor augustus en september “zit in de pijplijn”.

    • Jules Seegers