Gestolen Rembrandt-tekening terug naar hotel Californië

Teruggevonden in de kerk: Rembrandt van Rijn, Het Oordeel (1655, 28 x 41 cm) Pen- en inkttekening. Foto AP The Los Angeles Sheriffs department displays the recovered $250,000 quill pen Rembrandt drawing known as "The Judgment" at a news conference, Tuesday, Aug. 16, 2011, in Marina Del Rey, Calif. Authorities said early Tuesday they had recovered the Dutch master's 17th century sketch at a San Fernando Valley church, about 20 miles from the luxury hotel lobby where it was stolen over the weekend from a private art display while a curator was momentarily distracted by someone who seemed interested in buying another piece. (AP Photo/Gus Ruelas) AP

. De tekening van Rembrandt die zaterdag werd ontvreemd uit een Californisch hotel is terecht. Het zeventiende-eeuwse werk, getiteld Het Oordeel, werd na een anonieme tip teruggevonden in een kerk op ongeveer dertig kilometer van het hotel. Een curator heeft inmiddels bevestigd dat het om de tekening gaat. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Volgens Steve Whitmore, woordvoerder van de politie in Los Angeles, hebben de dieven zich gerealiseerd dat de tekening, door alle media-aandacht die de diefstal kreeg, erg moeilijk te verkopen zou zijn. Daarom hebben ze het in een kerk achtergelaten. „Ook kregen we een anonieme tip omdat er zoveel media-aandacht was”, zegt Whitmore. „Dat was echt het keerpunt. Toen mensen over de diefstal hoorden, belden ze om te vertellen wat ze hadden gezien en waar. Wij gingen kijken, en ze hadden gelijk.”

Het werk Het Oordeel uit 1655 maakte deel uit van een tentoonstelling in de lobby van het hotel en is eigendom van het Linearis Institute, een instantie die zich bezighoudt met het verzamelen van werk van oude meesters. Het verdween nadat de curator van de privétentoonstelling was afgeleid door een hotelgast die „deed alsof hij iets wilde kopen, waardoor de curator zijn aandacht hierop moest vestigen”, zegt Whitmore.

Toen de curator zich weer omdraaide was de tekening, die ongeveer 174.000 euro waard is, verdwenen. Het werk stond op een ezel en was niet bevestigd aan een muur.

Een politiewoordvoerder omschreef de roof maandag als „goed uitgevoerd, maar niet goed genoeg om mee weg te komen”. Rechercheurs hadden toen al aanwijzingen over de mogelijke daders.

Specialisten onderzoeken momenteel de bewakingsbeelden van het hotel. Later deze week worden de beelden van de verdachten waarschijnlijk vrijgegeven. (Novum, Reuters)