Generaal Zimbabwe overleden

Generaal Solomon Mujuru was een van de rijkste en machtigste politieke figuren van Zimbabwe.

Een potentiële opvolger van president Robert Mugabe van Zimbabwe is in de nacht van maandag op dinsdag door brand in zijn huis om het leven gekomen. Gepensioneerd generaal Solomon Mujuru (62) stond bekend als een invloedrijk lid van Mugabes ZANU-partij. Zijn vrouw Joice, vice-president van het land, is achter de schermen verwikkeld in een strijd om de macht met sympathisanten van de minister van Defensie en zocht de laatste maanden toenadering tot de voormalige oppositie van premier Morgan Tsvangirai. Verschillende bronnen zeggen dat het huis van de Mujurus, iets buiten de hoofdstad Harare, in brand is gestoken. Dit is nog niet formeel bevestigd. De dood van Mujuru zal leiden tot een verhevigde machtsstrijd binnen de ZANU-partij over de opvolging van Mugabe. De generaal was met pensioen gegaan om in zaken te gaan. Sindsdien had hij een flink imperium opgebouwd van boerderijen, landbezit, mijnen en andere belangen, waardoor hij een van de rijkste en meest invloedrijke politieke figuren in Zimbabwe was geworden. (NRC)