Europa: JA!

Het Nederlandse debat over de eurocrisis lijkt zich te beperken tot wat vaagheden over politieke daadkracht en Rutte die over de cijfers struikelt. Tweede Kamerleden waren daarover zelfs zo boos dat ze terug van reces kwamen om zijn excuses in ontvangst te nemen. De betekenis ervan bleef onduidelijk. Als de redding van Griekenland nóg 50 miljard extra had gekost, hadden de oppositiepartijen Griekenland dan wel laten zitten?

Zelfs D66 houdt zijn mond. Iedereen herinnert zich de ‘Europa: JA’-campagne van 2009, maar het standpunt over het grootste Europavraagstuk in tijden is nergens te bekennen. Misschien weten ze zelf ook niet wat het betekent om eurofiel te zijn in deze tijden. Hoe ver je moet gaan om de euro te redden?

Maar bovenal: hoeveel soevereiniteit mag Rutte weggeven aan Brussel? Want dát is de echte vraag. De euro-obligaties van Junker en Trichet liggen weer op de onderhandelingstafel. Het plan waarin Eurolanden samen gaan lenen zodat zwakke economieën zich kunnen verbergen voor de markt. Néé, zegt Junker, er komt niet één rentetarief. Een gloednieuwe ambtenarenflat met veel glas moet de kredietwaardigheid van elk lidstaat gaan beoordelen om de rente te bepalen. Een functie die de markt nu gratis op zich neemt.

Er is maar één reden waarom men die euro-obligaties zou willen: omdat die flat minder streng zal zijn dan de markt voor landen die weigeren om te hervormen. Omdat die flat nooit paniek zal willen veroorzaken door de rente écht ver omhoog te gooien. En omdat de sterkere Eurolanden dat verschil in rente zullen gaan opvangen. Niet even, maar structureel. En zelfs in combinatie met begrotingsdiscipline en sancties is het een slecht idee. De geschiedenis leert dat alles op den duur vloeibaar wordt in Europa.

De Duitse coalitiepartner FDP heeft Merkel al laten weten dat euro-obligaties wat hen betreft een spelbreker zijn. De Nederlandse oppositiepartijen hebben net zoveel macht over het Nederlandse standpunt. Misschien kunnen PvdA, D66 en GroenLinks proberen om ook zoiets te formuleren. Iets waaruit blijkt dat ze met meer bezig zijn dan de spelfouten van Rutte.

rosanne hertzberger

    • Rosanne Hertzberger