Eens Fortuynist, altijd Fortuynist!

Ik gooide alle ongelezen boeken het huis uit – dat werd tijd – en stuitte op een exemplaar van het vorig jaar verschenen ‘Boeren, burgers & politici’. De auteur was Peter Langendam, de ex-voorzitter van de LPF die landelijk bekend werd omdat hij na de moord op Pim Fortuyn riep dat ‘de kogel van links kwam’. Geen idee of zijn bundel vol ‘spannende verhalen’, ‘bijtende spot’, ‘ontroerende beschrijvingen’ en ‘menswaardige humor’ een succes werd, de opbrengst ging in ieder geval naar de familie van Martin Kievits, een man die volgens Langendam in 2002 ten onrechte niet in de Tweede Kamer kwam en er daarna ‘letterlijk en figuurlijk aan onderdoor is gegaan’.

Dat Martin Kievits was doorgedraaid, verbaasde me niet. Pim Fortuyn zag in de docent aan de Nederlandse Politie Academie ‘een troef op justitie’. Hij zette hem op zijn lijst, vlak onder Mat Herben. Kort daarop werd hij beschuldigd van seksuele intimidatie van een leerlinge. Hij werd van de lijst gehaald en aan zijn lot overgelaten. Daarna vocht hij in zijn eentje voor rehabilitatie, die nooit kwam.
In 2003 zocht ik hem op in zijn woning in Mijdrecht. Op zijn voordeur zaten zeven sloten, een beveiligingscamera registreerde alles. Voor het huis zijn witte auto, waarop ‘vijanden’ met zwarte verf ‘sukkel’ hadden geschreven.

Hij somde op wat ‘de politiek’ hem gebracht had.
Vanaf de Burgermeester Padmos-brug gooiden ze vuilnis in zijn vijver. Ze plasten ook in zijn water. Hij vond zakken chips, zakken friet en zakken friet met ‘vieze dingen’ in zijn tuin. Er dreven shoarmasaus en shoarmabroodjes in zijn water. De auto’s van meneer en mevrouw Kievits werden regelmatig ingesmeerd met shoarmasaus. Er werden boompjes uit zijn tuin gerukt. Ze pisten in zijn brievenbus. Er zat graffiti op het huis en de auto’s. Hij werd met de dood bedreigd, er was een mistlicht gejat en dagelijks kwam er een pizzakoerier langs om pizza’s voor de heer Kievits te brengen die hij nooit had besteld.

Het werd een raar samenzijn, Kievits kreeg een huilbui en veegde met een wit servet zijn bril schoon, daarna ben ik maar gegaan.

In de jaren erna kreeg ik dagelijks tientallen of soms honderden mailtjes met zijn commentaar op het nieuws, hij ondertekende steevast met ‘hoogachtend, Martin Kievits - Eens Fortuynist, altijd Fortuynist!’

Ik gooide ze meestal ongelezen in de prullenbak, de laatste mail kwam ergens in 2006, daarna moet hij zijn doorgedraaid. Ik hoop voor zijn familie dat het boek ‘Boeren, burgers & politici’ een beetje verkoopt, maar dat zal wel niet.