Echte digitale vrienden

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Op de blog nrc.nl/jong staan meer columns, links en reacties.

Op Hyves heb ik 533 vrienden. Op Twitter zijn dat er ongeveer 280 en Facebook sluit de rij met 212 vrienden.

Dat zijn natuurlijk niet allemaal echte vrienden. Integendeel: sommigen heb ik nog nooit ontmoet of zelfs niet (digitaal) gesproken. En bij sommigen moet ik daar ook absoluut niet aan denken.

Toch kunnen sociale media voor bijzondere ontmoetingen en vriendschappen zorgen. Zo hadden we laatst bezoek van een oude schoolgenoot van mijn vader. En niet zomaar een schoolgenoot: mijn vader en hij hadden elkaar al vijfentwintig jaar niet meer gezien, maar hebben elkaar weer gevonden via LinkedIn.

Ook ikzelf heb via sociale media ongelooflijk leuke mensen leren kennen. Zo tweet ik al een hele tijd met Fleur. Voordat ik op Twitter zat, had ik nog nooit van haar gehoord. En dat is ook niet zo gek: zij woont in het noorden van het land, terwijl ik in het altijd gezellige (en afgelegen) Limburg woon. Fleur en ik hebben onze Twitter-vriendschap dus niet aan onze woonplaats te danken, maar wel aan alle interesses die we delen. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel erg handig! Zo helpen we elkaar geregeld bij het corrigeren van teksten die we op school voor filosofie moeten schrijven. Kortom: Fleur en ik zijn het levende bewijs van een geslaagde digitale vriendschap.

Het is overigens nog best een prestatie dat dat ons gelukt is, want ‘verantwoordelijke ouders’ worden heel vaak gewaarschuwd voor de gevaren van internet. In ieder tijschrift voor ‘verantwoordelijke ouders’ staat wel een artikel waarin ouders wordt aangeraden hun kinderen op te voeden tot ware internetxenofoben. Kinderen die een rode kater als profielplaatje nemen en nicknames als ‘Tilburg1995’ gebruiken. Totale onzin natuurlijk!

Gewoon je verstand gebruiken en de juiste dingen afschermen. En wat Fleur betreft: ik kan alleen maar hopen dat ze in het echt geen 53-jarige smartlappenzangeres uit Vlaardingen blijkt te zijn.

Funs Elbersen

    • Funs Elbersen