Dure Zwitserse frank zet het land klem

Zwitserland zucht onder een dure munt. Leuk voor de Zwitserse consument, maar fnuikend voor de export.

Wie deze zomer in Zwitserland een kopje koffie drinkt merkt het vanzelf: het land is schreeuwend duur geworden. De euro heeft tegenover de Zwitserse frank de afgelopen maanden bijna een kwart aan waarde verloren. Naast goud lijkt de Zwitserse munt voor veel beleggers een veilige haven tijdens de huidige financiële turbulentie. Maar de massale toeloop dreigt het land de markt uit te prijzen.

Zwitserse supermarkten proberen hun klanten vast te houden door te stunten met prijzen. Merkartikelen verschijnen in de schappen met soms wel 50 procent korting. Gisteren besloten de belangrijkste groothandelaren in het land om eenzijdig de prijs van tientallen producten te verlagen. Naar eigen zeggen om ook de producenten tot prijsverlagingen te dwingen. Met de dure Zwitserse frank kunnen ze immers goedkoper aan grondstoffen komen.

Intussen loopt de Zwitserse export schade op. Nick Hayek, bestuursvoorzitter van Swatch, de grootste horlogemaker van het land, heeft de nationale bank opgeroepen om te interveniëren. (NRC)