Duitsland tevreden met stapjes

De Duitse coalitie reageert tevreden op de plannen voor een Europese economische regering. De oppositie noemt het „veel lawaai om niets”.

De aandelenbeurs in Frankfurt was vanmorgen uitgesproken negatief over de afspraken gisteravond tussen bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy over de vorming van een Europese economische regering. De DAX, de belangrijkste Duitse aandelenindex, opende vandaag 1,7 procent lager dan gisteren. Experts van de Commerzbank zeiden dat dit eerder komt door het uitblijven van een Duits-Frans akkoord over zogeheten eurobonds (gemeenschappelijke Europese obligaties) dan door de tegenvallende cijfers van de Duitse economie, die gisteren bekend werden.

Belangrijk voor Merkel was de instemmende reactie van haar liberale coalitiegenoot, de FDP. Minister van Economische Zaken, tevens vicekanselier en liberaal leider Philipp Rösler zei dat de afspraken in Parijs „het juiste signaal” zijn voor stabiliteit in de eurozone. Zijn partij is fel tegenstander van euro-obligaties, waarmee volgens de FDP het sterke Duitsland steeds dieper het moeras wordt ingetrokken van schulden maken om de euro te redden. Ook in Merkels partij, de christen-democratische CDU, was men tevreden. „Dit is een doorbraak voor Europa”, aldus CDU’er Peter Altmaier.

De linkse oppositie in de Bondsdag, het Duitse parlement, bekritiseerde de afspraken. „Het is veel lawaai om niets”, zei Claudia Roth, de voorzitster van de Groenen. Financieel expert Thomas Oppermann van de sociaal-democratische SPD, de grootste oppositiepartij in de Bondsdag, zei dat Duitsland ondanks de tegenstand van Merkel niet kan ontkomen aan de „onvermijdelijke invoering van euro-obligaties”. Fractievoorzitter Gesine Lötzsch van de uiterst linkse partij Die Linke sprak van „een topontmoeting der radeloosheid”.

De Duitse media zijn vandaag verdeeld over de Parijse resultaten. „Grote woorden, kleine daden”, commentarieert Der Spiegel online. In de Berlijnse Tagesspiegel is commentator Gerd Appenzeller vandaag heel wat optimistischer. „De as Parijs-Berlijn functioneert”, schrijft hij. Wat Sarkozy en Merkel gisteren aankondigden is volgens hem belangrijker „dan alles wat in de financieel-economische politiek [van Europa] sinds de invoering van de euro is gebeurd”.