Dakconstructie FC Twente stadion was nog niet af

De Grolsch Veste vorige maand, met links het ingestorte deel het dak dat in aanbouw was. Foto NRC / Eric Brinkhorst

De basisconstructie van het dak van het FC Twente stadion was nog niet gereed toen er werd gestart met de afbouw. Dat blijkt uit een tussenrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die het ongeluk van vorige maand onderzoekt. Bij het instorten van de overkapping vielen twee doden en raakten 15 mensen gewond.

Uit de voorlopige bevindingen blijkt dat er niks mis was met het ontwerp van de constructie, maar dat de overkapping nog niet gereed was toen er werd begonnen met de afbouw. Dat schrijft de Raad in het tussentijds bericht over het onderzoek:

“Verschillende voor de stabiliteit essentiële onderdelen (koppelstaven en schoren) ontbraken: verschillende schoren in het dakvlak, vier schoren in het diagonale vlak (windverbanden), alle horizontale koppelstaven aan de achterzijde en één koppelstaaf in de nok tussen de spanten van de constructie. Daarnaast was de verankering van de spanten aan de achterzijde van de tribune niet volledig gestabiliseerd.”

Desondanks werd er al volop gewerkt aan de afbouw. Zo waren bouwers onder andere bezig met het aanbrengen van bekabeling en regenwaterafvoer onder het dakvlak, werden er al zitplaatsen gemonteerd en was het scorebord al aangebracht. Hierdoor werd de constructie in aanbouw volgens de Raad instabiel:

“Bij de montage van dergelijke constructies is het een gegeven dat de scheidslijn tussen stabiliteit en instabiliteit klein is totdat het laatste element is aangebracht. Bij de overkapping van de aanbouw van de Grolsch Veste is, door een combinatie van het ontbreken van voor de stabiliteit essentiële onderdelen en (langdurige) verticale belasting of onverwachte horizontale belasting, het omslagpunt naar instabiliteit overschreden.”

Het definitieve rapport van de Onderzoeksraad verschijnt naar verwachting in april 2012. Uit het onderzoek moet onder andere blijken waarom het mogelijk was dat zoveel mensen tegelijk aan het werk waren, terwijl de dakbouw nog in een gevaarlijke fase was. Ook wil de Raad achterhalen of tijdsdruk een rol heeft gespeeld.

    • Lex Boon