China treedt hard op in Xinjiang

Het Chinese leger is in de westelijke provincie Xinjiang begonnen aan een twee maanden durende campagne tegen „geweld en radicaal islamitisch terrorisme”.

De Oeigoerse bevolking van de grondstoffenrijke provincie zal de komende maanden nog strenger dan al het geval was worden gecontroleerd op „misdadige activiteiten”, aldus de autoriteiten in de hoofdstad Urumqi en in Kashgar en Hotan. In deze twee oasesteden kwamen eind juli bij aanslagen 36 Han-Chinezen en Oeigoeren om het leven.

In Kashgar, waar 85 procent van de bevolking Oeigoers (etnisch Turks) is, worden alle overheidsgebouwen bewaakt door duizenden zwaar gewapende militairen en zijn op alle toegangswegen rondom het centrum controleposten geplaatst. Ook bij de Idkah-moskee, de grootste van China, staan 24 uur per dag militaire eenheden op wacht. Ook de controleposten op de wegen naar Afghanistan, Tadzjikistan, Kirgizië en vooral Pakistan zijn versterkt.

Volgens de Chinese autoriteiten zijn de leiders van „de terroristische groepen’’ die Han-Chinese restaurants en een politiebureau aanvielen opgeleid in Pakistan. Daarmee wordt gedoeld op de Oost-Turkestanse Islamitische Beweging.

Om deze reden zegt China ook de antiterreureenheid van de Sneeuwluipaarden-commando’s naar het grensgebied met Pakistan te hebben gedirigeerd. Pakistan ontkent de beschuldigingen en zou ontstemd zijn over de komst van de commando’s.

De eerste pelotons van deze eenheid, die ook verantwoordelijk was voor de veiligheid van de Olympische atleten in 2008, zijn al in Kashgar aangekomen en patrouilleerden voor iedereen zichtbaar over de Laan van het Volk en het Volksplein.

„We zullen er alles aan doen de vreedzame ontwikkeling van Xinjiang te beveiligen tegen terroristen en fundamentalisten”, lichtte Aisajiang Aihaiti, de hoogste Oeigoerse partijfunctionaris in het Politbureau van Kashgar, gisteren toe.

In deze handelsstad, waar de zuidelijke en noordelijke Zijderoutes bijeenkwamen, staat ook de viering van de islamitische heilige maand, ramadan, onder strenge controle. Volgens het Oeigoerse Wereldcongres, dat is gevestigd in München, is het toezicht op de ramadanviering nog nooit zo streng geweest.