Blackberries gekraakt door politie

Daarmee zijn vorige week rellen rondom winkelcentra voorkomen.

De Britse politie heeft rellen in Londen rondom winkelcentra en de terreinen van de Olympische Spelen voorkomen door Blackberry’s van relschoppers te ‘kraken’. Dat heeft de Britse krant The Guardian gisteren gemeld. Relschoppers gebruikten de populaire berichtenservice BlackBerry Messenger (BBM, ping) om elkaar op de hoogte te houden en plunderingen af te spreken.

Rechercheurs waren in staat om aanvallen op het Olympische terrein, luxueuze winkels in Londen te voorkomen. Zij onderzochten de mobiele telefoons van arrestanten en kregen zo toegang tot het gesloten en zwaar versleutelde netwerk van BBM. Hierdoor konden zij de bewegingen van relschoppers volgen en politieagenten sturen naar beginnende rellen. De politie heeft zelfs overwogen om BBM en Twitter uit te schakelen, maar daar hadden ze geen juridische bevoegdheid toe. „We hebben overwogen om de bevoegdheid te zoeken om ze uit te schakelen”, zei de commissaris van de Metropolitan police gisteren. „Maar de rechtsgeldigheid is twijfelachtig, zeer twijfelachtig”

BBM-berichten zijn ontraceerbaar voor de autoriteiten vanwege de versleuteling, een van de grootste problemen voor veiligheidsdiensten om potentiële criminelen te traceren. Het bedrijf achter de Blackberry, Research in Motion, heeft aangegeven mee te willen werken met het Britse politieonderzoek, maar niet de inhoud van de berichten vrij te geven.

Maandag werd bekend dat de veiligheidsdienst MI5 en het hoofdkwartier voor Regeringscommunicatie in opdracht van de Britse overheid de versleuteling van BBM gaan breken, zonder gerechtelijk bevel, om mensen op te sporen die betrokken waren bij de rellen. (NRC)