Beurzen opnieuw in de min

De effectenbeurzen staan wereldwijd opnieuw in de min. Beleggers zijn wellicht bezorgd dat het Frans-Duitse plan voor een centraal economisch beleid binnen de Europese Unie niet voldoende zal zijn om de schuldencrisis het hoofd te bieden. Dit meldt de NOS op Teletekst.

De AEX stond kort na opening een procent lager, ongeveer dezelfde score als andere Europese beurzen laten zien.

De Nikkei-index sloot een half procent lager vanwege tegenvallende economische groei in Europa en het lagere slot op Wall Street.

Over het nieuwe plan van Sarkozy en Merkel zegt NRC’s financieel redacteur Melle Garschagen dat het een volgende stap is in de richting van de integratie van de economische begrotingen, maar hij noemt het ‘niet schokkend’:

“De vorming van een bestuur voor de eurozone is een diepgewortelde wens van Sarkozy en laat zien waar de lidstaten naar toe gaan: een zone met een overkoepelende controle op de Europese begrotingen. Maar bot gezegd komt dit erop neer dat de noodlijdende Zuid-Europese landen onder curatele komen te staan van de landen waarmee het financieel beter gaat. Zo ver is het allemaal nog niet, maar het komt zo een stapje dichterbij economische integratie en samenwerking binnen de eurozone. Nu overleggen de Europese ministers van Financiën ook al regelmatig en natuurlijk bestaat er een stabiliteitspact dat de begrotingstekorten heeft vastgelegd. Daarom is het niet schokkend. Het is een volgende kleine stap.”

    • Peter van der Ploeg