Beer en mens, geen goed idee

Een van de onvrijwillige hoofdrolspelers in Grizzly Man.
Een van de onvrijwillige hoofdrolspelers in Grizzly Man.

Grizzly Man (Werner Herzog, 2005)Ned. 3, 23.20 - 01.05 uur

Vanaf morgen draait Rise of the Planet of the Apes in ruim 100 bioscopen. Het is een zogenaamde ‘prequel’ van de klassieke sciencefictionfilm The Planet of the Apes (1968), waarin Charlton Heston terechtkomt op een planeet die door apen wordt geregeerd. Het is de omgekeerde wereld: de apen zijn het heersende ras en overtuigd van hun superioriteit over mensen. Acteurs werden in drie uur durende make-upsessies geschminkt tot niet heel erg overtuigende apen.

Voor de nieuwe film is overwogen opnames te maken met echte, getrainde apen. Regisseur Rupert Wyatt zag er om ethische redenen vanaf, nadat hij een artikel had gelezen over exotische dieren die als huisdier worden gehouden, waarna ze vaak snel weer worden afgedankt. Het is beter de mensen- en dierenwereld gescheiden te houden.

Dat het gevaarlijk is om hecht met wilde dieren te zijn, bewijst ook het lot van Timothy Treadwell, een Amerikaan die afgleed naar drank en drugs, tot hij in Alaska werd herboren als dierenbeschermer. De documentaire Grizzly Man toont Treadwells verblijf in de wildernis door middel van na zijn dood gevonden videomateriaal van hemzelf. In volstrekte eenzaamheid zocht de berenman contact met grizzly’s. Hij waande zich een vriend. Het liep slecht af, hij werd opgegeten. Treadwell (gek of goeroe?) past perfect bij Werner Herzog, de Duitse regisseur die altijd op zoek is naar mensen met een krankzinnige passie.

André Waardenburg

    • André Waardenburg