Bacterie Rotterdams ziekenhuis lijkt onder controle

Het aantal besmettingen in het Maasstad Ziekenhuis met de multiresistente bacterie Klebsiella is afgelopen week opgelopen tot 98. Vorige week kwam dat aantal nog uit op 88. Het aantal overleden patiënten met de bacterie is gelijk gebleven: 28. Dat heeft het ziekenhuis gisteren bekendgemaakt.

Enkele duizenden (oud-)patiënten worden onderzocht op de bacterie. Inmiddels is van bijna 1.750 mensen het testresultaat bekend. Het gaat om mensen die voor 18 juli van dit jaar een kamer deelden met dragers van de bacterie. Na die tijd zijn er geen besmettingen bijgekomen. De uitbraak is onder controle, zegt het ziekenhuis.

De rust onder de ziekenhuismedewerkers is nog niet helemaal terug. Zij vragen zich af of zij zelf besmet zijn, hebben zorgen over imagoschade en vrezen ook voor hun baan als er minder patiënten naar het ziekenhuis komen. „Medewerkers zijn vooral bezorgd of ze zelf besmet zijn en of ze de bacterie kunnen doorgeven aan anderen”, zegt voorzitter Monique Kempff van vakbond NU ’91, die tientallen verontruste telefoontjes kreeg.